Svjetska akcija podrške grupi Pusi Rajot pred presudu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u izjavi početkom avgusta rekao da djevojke ne treba osuditi "suviše strogo"
94 pregleda 7 komentar(a)
Pussy riot, Foto: Abc.net.au
Pussy riot, Foto: Abc.net.au
Ažurirano: 15.08.2012. 11:23h

U okviru svjetske kampanje za oslobađanje članica ruske pank grupe Pusi rajot (Pussy Riot) planiraju se demonstracije u više od dvadeset gradova širom svijeta u petak ,17. avgusta, sat prije objavljivanja presude u ruskom sudu.

Biće organizovane akcije podrške bendu Pusi Rajot u Parizu, Berlinu, Londonu, kao i u Moskvi i Sankt Peterburgu, rekao je agenciji Frans pres jedan od njihovih branilaca.

Slične akcije predviđene su i u Njujorku, Torontu, Madridu, Barseloni, Pragu, Edinburgu i Dablinu.

U većini ruskih i evropskih gradova ove akcije podrške biće organizovane u 12.00 po centralnoevropskom vremenu, odnosno jedan sat prije najavljenog čitanja presude.

Ruska crkva voli samo "Putinovu djecu" >>>

Putin nije sujetan,"razumije" pankerke >>>

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič optučene su za huliganstvo, odnosno za rasplamsavanje međuverske mržnje i vrijeđanje osjećanja vjernika zbog akcije u hramu Hrista Spasitelja, u februaru kada su otpjevale pjesmu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

One se nalaze u zatvoru više od pet mjeseci, a tužilaštvo je za njih zatražilo kazne od po tri godine zatvora.

Djevojke se nalaze u zatvoru više od pet mjeseci, a tužilaštvo je za njih zatražilo kazne od po tri godine zatvora.

U Parizu protest će biti održan na trgu Stravinski, a takođe će biti organizovani protesti u drugim francuskim gradovima kao što su Marsej, Nica, Lion i Monpelje.

U Njujorku protesti u petak biće organizovani ispred ruskog konzulata a kasnije će demonstranti otići na Tajms skver. Protest je takođe planiran u Vašingtonu, gdje su se i prošlog mjeseca pank rokeri i aktivisti okupili ispred ruske ambasade.

Putin: Ne treba ih osuditi "suviše strogo"

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u izjavi početkom avgusta rekao da djevojke ne treba osuditi "suviše strogo".

Sporni upad grupe Pusi Rajot u crkvu izazvala je žustru reakciju pravoslavne crkve, i mnogi sveštenici i vjernici osudili su skravljenje katedrale i ocijenili da se radi o napada na crkvu.

S druge strane, pozivi za oslobađanje djevojaka već je uputio čitav niz svjetskih političara i zvijezda, ruskikh javnih ličnosti, kao i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Protesti su organizovani u više zapadnih prijestonica, uključujući i Berlin, gdje se prošle nedjelje oko 400 ljudi pridružilo kanadskoj elektro pop pjevačici Pičis (Peaches) da podrži grupu.

Umjetnica Joko Ono, udovica Džona Lenona, već je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da oslobodi djevojke. Očekuje se da će ona učestvovati u akciji za podršku članicama grupe u Njujorku 17. avgusta, rekao je njihov branilac.

Tokom nedavno održanog koncerta u Moskvi američka pjevačica Madona rekla je da se moli za oslobađanje djevojaka.

Drugi svjetski poznati pjevači i pjevačice kao što su Sting, Pit Taunsend, Bjork i Pet Shop Boys izrazili su podršku, kao i njemački poslanici i francuska ministarka kulture Aurelija Filipeti.

"Zatvorenice savjesti"

Svjetska štampa puna je kritičkih izvještaja sa suđenja članicama grupe. Jedan od njemačkih vodećih časopisa Špigel (Der Spiegel) je objavio sliku jedne od članica grupe iza rešetaka na naslovnoj strani sa naslovom "Putinova Rusija".

Neki posmatrači ocjenjuju da je tako oštra reakcija ruskih vlasti dala toj takoreći nepoznatoj grupi veliki publicitet, što bi moglo da se okrene protiv Vladimira Putina i Pravoslavne crkve.

Amnesti internešenel je naveo da su djevojke "zatvorenice savjesti" i počeo je da sakuplja potpise preko tekst poruka za peticiju koju će poslati ruskoj vladi, dok je Stejt department više puta izrazio zabrinutost.

Agencija AP navodi da su članice benda i njihovi advokati uvjereni da presuda zavisi potpuno od volje predsjednika Vladimira Putina, dok se aktivisti nadaju da će njihov pritisak doprinijeti da im kazna bude ublažena ili čak da budu oslobođene.

Bonus video: