Španijom haraju požari, evakuisano 5.000 ljudi

Požari u Španiji ne jenjavaju. Najkritičnije je na Kanarskim ostrvima. Tokom vikenda evakuisano je više do 5.000 ljudi. Visoke temperature i vjetar otežavaju gašenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 18:37h

Vatrena stihija u Španiji odnijela je dva života. U gašenjima na jugoistoku zemlje poginula su dvojica vatrogasaca.

Situacija je najteža na ostrvima La Gomera i Tenerifi. Požari, koji su izbili još prošle sedmice, do danas nisu stavljeni pod kontrolu. Vatra se približila kućama. Putevi su zatvoreni. Evakuišu se i turisti i mještani.

Ostrvo Gomera napustilo je više od 5000 ljudi. "Zbog visokih temperatura postoji mogućnost izbijanja novih požara. Moramo biti oprezni i nastavljamo evakuaciju", kazao je Huan Manuel Santana, direktor za bezbjednost i spašavanje na Kanarskim ostrvima.

Vatrena stihija širi se Španijom. Osim na Kanarima, gori i u Galiciji, Kataloniji kao i na području Guadalahare. Opustošena je vegetacija širom zemlje.

Plamen je progutao skoro polovinu prirodnog rezervata Garahonaje koji je pod zaštitom UNESCO-a , jedne od rijetkih sačuvanih suptropskih šuma, koje su rasle u Evropi prije više desetina miliona godina.

Vjetar i temperature iznad 40 stepeni samo otežavaju posao vatrogascima koji i bez toga ne bi mogli da stignu da ugase ovoliki broj požara.

Španiju je pogodio talas vrućine nezapamćen u posljednjih 70 godina. I pored toga, lokalne vlasti smatraju da se radi o podmetnutim požarima. U gašenje se uključila i španska vojska.

Galerija

Bonus video: