Bugarski mitropolit radio za DB

Kako navodi VIA, status saradnika tajne službe imalo je još 11 mitropolita u Bugarskoj
7 komentar(a)
Mitropolit Kiril, Foto: Rts.rs
Mitropolit Kiril, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 11.08.2012. 14:19h

Mitropolit Varne, Kiril Kovačev, potvrdio je da je bio saradnik državne bezbijednosti (DB) Bugarske, javila je danas Vjersko-informativna agencija (VIA).

Kiril, koji je važio za jednog od pretendenta za sljedećeg patrijarhaje, rekao je da nije ispunjavao "nikakve zadatke" i da nije bio saglasan sa saradnjom, ali da ga je DB "uvela u spisak".

Prema njegovim riječima, i posle demokratskih promjena u Bugarskoj, neki političari su na njega vršili pritisak da traži ostavku patrijarha Maksima, koji je izabran 1971. godine, na predlog tadašnjeg komunisticckog vodje Todora Živkova.

Kako navodi VIA, status saradnika tajne službe imalo je još 11 mitropolita u Bugarskoj.

Kiril Kovačev rođen je 1954. godine, a prije skandala zbog saradnje sa tajnom službom važio je za najvažnijeg pretendenta za sljedećeg patrijarha.

Kako se navodi u njegovom dosijeu, koji je za javnost otvoren u januaru ove godine, Kiril je pod pseudonimom Vladislav, za tajnu službu radio još kao student teologije u Atini, odakle je zbog toga protjeran.

Izvještaje je dostavljao odjeljenju tajne službe, koje je između ostalog bilo zaduženo za unapređenje ateizacije.

Crkvena karijera mu na zahtjev Službe tekla veoma brzo, pa je tri mjeseca poslije monašenja, 1989. godine postao mitropolit, za šta se zahvalio jednom generalu tajne policije.

Poznat je i po neprestanim smjenama i preseljenjima svještenika. Voli luksuzne automobilie i rado putuje po Evropi, između ostalog i u Srbiju, piše VIA.

Bonus video: