Djecu švajcarskog bankara ispitali zbog očevog poslovanja

Djeca jednog švajcarskog bankara saslušana su danas na aerodromu u SAD-u i ispitivana šest sati o poslu svog oca
0 komentar(a)
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
zaplijenjeni novac, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 06.08.2012. 11:49h

Centralna banka Švajcarske je poslednjih mjeseci u centru pažnje zbog navodnog učešća njenih čelnika u izbjegavanje plaćanja poreza.

Naime, djeca jednog švajcarskog bankara zadržana su nekoliko sati na američkom aerodromu i ispitivana o poslu svog oca, objavio je danas švajcarski list "La Tribune de Ženeve".

"Gdje vam je tata, čime se bavi? Da li nekad dolazi da radi u SAD?", neka su od pitanja koje su američke vlasti postavile djeci na aerodromu jednog velikog grada u SAD čiji naziv list nije prenio.

Ispitivanje je trajalo šest sati, tokom kojih adolescentima nije bilo dozvoljeno da kontaktiraju babu i djedu, koji su ih čekali na aerodromu.

Švajcarski bankari u nemilosti

Prošlog aprila su švajcarske banke pod pritiskom dale spisak sa 10.000 imena svojih zaposlenih koji su u bili u kontaktu sa američkim klijentima koji izbjegavaju da plate porez u SAD.

Od tada su zaposleni u švajcarskim banakama u više navrata izrazili zabrinutost da će biti krivično gonjeni u SAD zbog optužbi da su umješani u izbjegavanje plaćanja poreza.

"To je vrlo jednostavno, neću se više pojaviti u SAD zato što se plašim da ću se tamo naći sa lisicama na rukama", rekao je nedavno jedan od rukovodilaca jedne švajcarske banke tokom seminara bankara u Ženevi.

Bivši zaposleni u švajcarskoj banci Kredi Agrikol i filijali britanske banke HSBC u Švajcarskoj, čija su imena na listi predatoj SAD su o slučaju obavijestili sud.

Bonus video: