Pjevačica, građevinska mafija i pranje novca

Marbelja je postala simbol neporecivih posljedica španske bolesti – modela rasta koji je skoro u cjelini zasnovan na nekontrolisanom građevinskom bumu
201 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2012. 07:07h

Španski tabloidi i privatne televizijske stanice mjesecima su ovo čekali: suđenje najpoznatijoj folk pjevačici u zemlji, i trenutno najslavnijoj optuženici. Dok se pela stepenicama do ulaza u pokrajinski sud u predgrađu Malage izgledalo je kao da izlazi na scenu a ne kao da je očekuje suđenje za najveće građevinske malverzacije u istoriji Španije.

Diva je sakrivala lice ispod velikih naočara za sunce, a njena duga kosa je bila svezana u rep. Odjevena potpuno u bež, sa bijelim šalom preko ramena okrenula se i nasmijala poput dobroćudne kraljice, primjećuje novinar njemačkog nedjeljnika "Špigl".

Nekoliko kombija sa policajcima raspoređeno je kako bi štitili optuženu od preagilnih obožavalaca. "Ljepotice, ljepotice", uzvikivali su kao da je upravo za njih izvela flamenko. Nosili su natpise i fotografije svoje ljubimice preko kojih je bila ispisana riječ "nevina", što je trebalo da podsjeća na sveticu zaštitnicu Andaluzije, poznatu kao "Bijela golubica".

Da li je Izabel Pantoja, 55, zaista nevina utvrdiće se tokom 49-dnevnog suđenja, koje će se po svoj prilici otegnuti do proljeća. Popularna Španjolka, rođena u Sevilji, optužena je za pranje novca a tužilaštvo traži zatvorsku kaznu od tri i po godine i novčanu u iznosu od 3,69 miliona eura.

Tužioci vjeruju da mogu dokazati da je ona oprala najmanje 1,84 miliona eura preko šest fiktivnih kompanija registrovanih na njeno ime, za bivšeg partnera gradonačelnika luksuznog turističkog grada Marbelje na popularnoj Kosta del Sol.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Hulijan Munjoz je nagovorio svoju tadašnju djevojku da opere dio od preko 3,5 miliona eura koje je navodno prikupio kroz mito za vrijeme njegovog mandata na funkciji gradonačelnika. Munjoz bi mogao biti osuđen na sedam i po godina zatvora i na novčanu kaznu od 7,6 miliona eura. Njegova bivša supruga, Maite Zaldivar, koja mu je navodno takođe pomagala mogla bi se suočiti sa sličnom kaznom kao i Pantoja.

Korupcionaška neman

Nezavisno od ishoda suđenja, navodi "Špigl", ova slavna trojka je već odigrala svoju ulogu u pretvaranju Marbelje u španski korupcionaški skandal. Ona je postala simbol neporecivih posljedica španske bolesti – modela rasta koji je skoro u cjelini zasnovan na nekontrolisanom građevinskom bumu koji je privukao prevarante i postao plodno tle za njihove kriminalne aktivnosti.

Konzervativci su bili ti koji su za vrijeme premijera Hoze Marije Aznara stimulisali bum na tržištu nekretnina, što je dovelo do rasta koji je skoro deceniju premašivao prosjek Evropske unije.

Liberalizacija zakona o upotrebi zemljišta u Španiji 1998. godine omogućila je opštinama da povećaju prihod zavodeći parcele zemljišta kao građevinske lokacije. To je zapravo bila fabrika novca. Kao rezultat toga, bilo je više novih građevina u Španiji nego u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji zajedno.

Naravno podmićivanje zvaničnika olakšavalo je preduzetnicima da grade stambene komplekse i turističke hotele. Korupcionaška neman se pružila kroz cijelu zemlju od Marbelje do Galisije, od Valensije do Majorke. Lokalni političari iz skoro svih stranaka su dobijali mito za izdavanje građevinskih dozvola.

Suđenje građevinskoj mafiji

Proces protiv Munjoza i Zaldivar, koji su sada razvedeni, takođe se vodi u sudnici broj četiri. Oni sjede na propisanoj udaljenosti od La Pantoje, koja je pozdravila svog bivšeg ljubavnika uzdržanim poljupcem u obraz. Munjoz, zalizane kose sa širokom kravatom i bijelom maramicom u tamnom sakou hvatao je bilješke tri sata. Njegova bivša supruga u upadljivoj roze majici uporno ga je gledala. Pantoja je sjedila mirno, gledajuući u svoje šake u krilu.

Ona je odigrala ulogu dostojanstvene napaćene žene. Njen advokat je tražio od suda da odbaci optužbe protiv nje. On je optužio tužilaštvo da je pokrenulo "inkviziciju" protiv njegove klijentkinje i njene porodice 2007. godine "bez ikakvog osnova" i da su joj narušena ustavna prava.

Slučaj Pantoja je zapravo samo dio većeg suđenja koje se sprovodi protiv građevinske mafije u Marbelji u posljednje dvije godine. Suđenja se sprovode u istoj sudnici u zgradi suda u Malagi protiv 85 bivših opštinskih zvaničnika, advokata, policajaca i vladinih zvaničnika kao i protiv nekih najvažnijih građevinskih firmi u Andaluziji. Glavni optuženi je bivši šef kancelarije za urbanizam i prostorno planiranje i kasnije šef građevinskog odsjeka u Marbelji, Huan Antonio Roka. Očekuje se da će sud brzo donijeti presudu protiv njega. On je svojevremeno otkrio pravi zlatni rudnik. Od početka 1990-ih oko 7 000 novih stanova je građeno svake godine u ovom primorskom odmaralištu koje se širilo munjevitom brzinom, a zvaničnici su primali mito za svaku administrativnu uslugu.

I Rokina advokatica traži oslobađanje, tvrdeći da je njen klijent uspješni biznismen koji nije učinio ništa loš, osim što je profitirfao od španskog građevinskog buma. "Ponekad je možda zarađivao beskrupulozno", kazala je ona i naglasila da je to možda "nemoralno, ali je zakonito". Tim riječima ona je pokušala da opravda 125 miliona koje je Roka zaradio tokom 14 godina u Marbelji. Međutim, u četvrtoj godini krize sa stopom nezaposlenosti od skoro 25 procenata, što je evropski rekord, Španci nemaju razumijevanja za takva opravdanja. Građani su sada krajnje bijesni zbog dnevnih medijskih izvještaja u kojima se navode novi detalji o korupcionaškim skandalima u politici, ekonomiji pa čak i među rođacima kralja.

Pali idol

Bijes svih onih koji rizikuju da izgube svoje domove u aktuelnoj krizi na tržištu nekretnina sada je usmjeren prema onima koji su punili svoje džepove u godinama buma. Ispred sudnica se okupljaju demonstranti u Palmi de Majorki i u Valensiji koji vrijeđaju optužene.

Međutim, mnogi bi voljeli da oproste svojoj ljubimici Pantoji. Pjevačica gotovo da ima status božanstva, otjelotvorenja velike patnje i velikih emocija.

Pantoja i Pakuiri su bili sinonim za španski par iz snova, lijepa Romkinja i toreador, sa kojim se nacija mogla identifikovati

“Špigl” podsjeća da je Pantoja, ćerka umjetnika flamenka i plesačice iz Trijane, romske četvrti u Sevilji, počela karijeru sa 13 godina. Od kako se udala za Pakuirija, matadora iz legendarne Rivera porodice boraca sa bikovima paparaci su je uvijek pratili.

Pantoja i Pakuiri su bili sinonim za španski par iz snova, lijepa Romkinja i toreador, sa kojim se nacija mogla identifikovati. Kada je slavni toreador stradao 1984. u areni u blizini andaluzijskog grada Kordobe, "udovica Španije" je zauvijek ušla u legendu. Nakon toga, njene pjesme su uvijek bile o njenim privatnim ljubavima i nedaćama i cijela zemlja je saosjećala sa njom.

Njena afera sa gradonačelnikom Marbelje, bivšim konobarom Hulijanom Munjozom, počela je 2003. godine kada je on angažovao ovu andaluzijsku pjevačicu da se pojavi u reklami za ovo odmaralište. U to vrijeme, prema nalazima istrage koju je sprovela Specijalna jedinica za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala njeni računi su bili skoro ispražnjeni. Tokom tri godine veze sa Munjozom, prije njegovog hapšenja u njihovoj kući u Marbelji više od 1,1 milion eura je uplaćeno na Pantojin lični račun i na račune njenih kompanija. Većina depozita sastojala se od malih iznosa od oko 3 000 eura kako bi se zaobišla bankarska kontrola obavezna prema zakonu protiv pranja novca. U razmaku od dvije nedjelje u aprilu 2004. na njene račune je uplaćeno 293 000 eura. Pantoja tvrdi da o tome nije ništa znala.

Tužilaštvo, međutim, navodi da je bila dobro upoznata sa "nezakonitim porijeklom" uplata njenog partnera.

Razotkrila ih ljubomorna supruga

Pantojini advokati sada tvrde da je ona imala visok zakonit prihod preko restorana koji posjeduje i bara kojim pravlja njen sin Kiko. Prema priloženoj dokumentaciji 100 porcija restoranskog specijaliteta "piletina Pantoja" je posluženo po cijeni od 120 eura. Sljedećeg dana, isto jelo je koštalo 150 eura. Međutim, prema riječima mještana, restoran je obično prazan, a Pantoja je bila primorana da ga zatvori početkom 2005.

Pjevačica tvrdi da je skoro uvijek isplaćivana u gotovini za svoje gala nastupe u Španiji i u Sjedinjenim Državama i da je u periodu između 1999. i 2010. zaradila 19 miliona eura. Zašto bi onda, pitaju advokati, prala novac svog momka.

Ogorčena supruga je kazala da su kese za smeće pune novca često ostavljane na njihovo porodično imanje

Specijalna kancelarija tužioca za borbu protiv korupcije upoznata je sa živopisnim aktivnostima gradonačelnika i njegove djevojke nakon štopje Maite Zaldivar, ljubomorna supruga, tračarila o njima u jednoj televizijskoj emisiji. Ogorčena supruga je kazala da su kese za smeće pune novca često ostavljane na njihovo porodično imanje. Oko godinu dana nakon što je njen momak uhapšen, policija je pokupila Pantoju iz njene kuće u maju 2007. i izvela je pred istražnog sudiju u Malagi. Nakon što je provela noć u ćeliji, puštena je uz kauciju od 90 000 eura.

Njeni koncerti su zapravo posjećeniji zahvaljujući bitki koja se vodi za očuvanje njene reputacije na svim medijskim frontovima. Mnogi su jednostavno radoznali i žele da se uvjere sopstvenim očima kako suđenje utiče na nju.

I publika u sudnici i većina njenih sugrađana su ubijeđeni da Pantoja neće ići u zatvor. "Ništa se neće dogoditi", šapuću vozači dok čekaju putnike ispred sudnice u Malagi. Slavne ličnosti se uvijek izvuku u Španiji, kažu oni. Lokalni novinari predviđaju da će ukoliko bude osuđena na manje od tri godine, kazna biti suspendovana.

U međuvremenu, naizgled otporna na krizu, fešta se nastavlja u Marbelji gdje je italijanski milijarder i bivši magnat Formule jedan Flavio Brijatore otvorio prvi španski ogranak njegovog Kluba milijardera. Kompleks zajedno sa barom, restoranom i noćnim klubom nalazi se između centra grada i marine Puerto Banus. Izgleda da ne fali bogataša spremnih da plate 1 000 eura za rezervaciju stola. Međutim, danas gosti koji piju koktele su većinom iz Sjeverne Evrope a ima i Arapa i Rusa, dok sve siromašniji Španci gledaju sa strane. Čak i lokalni političari koji su nekada redovno podizali uloge više nijesu dio igre.

Apartman zvaničniku koji "završi" papire

Pojedini preduzetnici bi pozivali kancelarije lokalnih političara da ih pitaju gdje da ostave gomile novca za mito.

Dogovori su sklapani uz koktele u noćnim klubovima gdje se odlučivalo ko će dobiti koncesije za usluge poput odlaganja otpada sa novih gradilišta zaobilazeći proces javnih nabavki – u zamjenu za donacije mafiji iz gradske opštine.

U zamjenu za građevinske dozvole za kuće iz snova na samoj obali poneki luksuzni apartman bi povremeno pao u krilo zvaničniku koji je potpisao papire i dodijelio zemljište investitoru.

Kada su malverzacije i mahinacije u vezi sa građevinskim bumom u Marbelji otkrivene 2006, vlada u Madridu je morala da smijeni cijelo opštinsko rukovodstvo zbog zloupotrebe položaja, što je prvi takav slučaj u istoriji španske demokratije.

Bonus video: