"ja neću, sud će"

Putin nije sujetan,"razumije" pankerke

Vladimir Putin je izjavio da nema ničeg dobrog u onome što su pankerke uradile, ali je dodao da ipak ne misli da zbog toga treba da budu suviše strogo kažnjene
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2012. 09:19h

Vladimir Putin kaže da članice grupe "Pusi Rajot" koje su u najvećoj crkvi u Moskvi otpjevale pjesmu protiv njegovog režima, ne treba da budu strogo kažnjene.

"Nema ničeg dobrog u onome što su one uradile", prenjele su agencije riječi ruskog predsjednika koji je juče boravio u Londonu, a koji je dodao da ipak ne misli "da zbog toga treba da budu suviše strogo kažnjene".

Nakon razgovora sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, Putin je rekao novinarima da se nada da će članice pank-grupe "Pusi Rajot" izvući "same zaključke i naučiti nešto na svojim greškama".

U svakom slučaju "na sudu je da saopšti konačnu presudu", kazao je Putin, prenosi agencija AFP.

Suđenje protiv članica pank-grupe "Pusi rajot" počelo je u ponedeljak u Moskvi uz veliko prisustvo policije i uz pozive na proteste njihovih pristalica.

One su prije toga provele pet mjeseci u istražnom pritvoru.

Pet mladih žena, sa maskama na glavi, 21. februara je u moskovskoj crkvi Hrista spasitelja izvelo performans moleći se i pjevajući za kraj političke karijere predsjednika Putina

Zaštitnici ljudskih prava ocijenjuju da suđenje nije fer, i da će Nadežda Tolokonikova, Marija Aljočina i Jekaterina Samuzevič biti kažnjene sa do sedam godina pritvora u kaznenom logoru, prenose agencije.

Optužnica članicama benda pripisuje "huliganizam iz vjerske mržnje", advokati optuženih smatraju da su počinile samo običan prekršaj, a pankerke se u svojoj odbrani pozivaju na pravo na slobodno izjašnjavanje.

Suđenje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici.

Više međunarodnih organizacija već mjesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ženskog benda.