Njemački, organizovani,"metalni" kriminal

Kako sirovine postaju sve skuplje, tako i kradljivci metala u Njemačkoj postaju sve nasilniji, pa su se određene kompanije udružile da uhvate lopove pomoću"trika"
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 15:34h

Kako sirovine postaju sve skuplje, tako i kradljivci metala u Njemačkoj postaju sve nasilniji.

Zato su Njemačke željeznice, Telekom i energetski koncern RWE udružili snage protiv kriminalaca.

Krađa poklopaca šahti u zabačenim ulicama, dijelova željezničke pruge ili čak kablova električnog napona nekada se činila bezazlenom i prilično zabavljala čitaoce, a da nije brinula policiju.

Organizovani "metalni" kriminal

Sada tu nema ničeg čemu se Njemci mogu nasmijati. Kradu se skulpture i metalne lampe s groblja - čak i raspela s raskršća, a lopovi više neće prezati ni od pokušaja krađe bakrene okapnice makar su stanovnici kod kuće.

Policija objašnjava da tu više nije riječ o nekoliko propalica kojima treba par eura za sanduk piva, nego se krađom sve više bavi organizirani kriminal.

Zarada može biti ogromna, a za tonu bakra se može dobiti i po deset hiljada dolara, a i ostali metali su sve dragocjeniji.

Najgore prolaze željeznice

Krade se sve više i sve češće i to osobito osjećaju Njemačke željeznice.

I Njemački Telekom, kao i Njemačke željeznice imaju problema s kradljivcima.

Zato je i Telekom, u nekih 320 slučaja krađe prošle godine, kako izvještava Philipp Blank iz tog koncerna, pretrpio štetu od oko 820.000 eura.

U borbi protiv lopova su se udružile Njemačke željeznice, Telekom, a pridružio im se i energetski koncern RWE.

Ova tri koncerna će udruženim snagama nastaviti razvijati tehnologiju za spriječavanje krađe.

Tu su Njemačke željeznice već daleko odmakle: one u međuvremenu svoje željezničke tračnice premazuju nevidljivom smjesom koja sadrži umjetno kreiran DNK. Time se olakšava identifikacija ukradenog materijala i počinitelja.

Mamac za kradljivce

Premaz koji se ne vidi, ali se njime lako može utvrditi pravi vlasnik.

Ipak, stručnjaci nisu osobito uvjereni da će DNK mnogo pomoći protiv kradljivaca.

Doduše, tako se može utvrditi pravi vlasnik, ali samo ako se to želi.

U Njemačkoj poduzeća za otkup starog metala u pravilu pomažu policiji, ali i takva poduzeća su sve češće ciljevi napada razbojnika.

Često ni policija tu ne može učiniti mnogo: jer u nedavnom pokušaju krađe metalnog otpada u Bilefildu svjedoci su vidjeli kombi španskih registracija.

U Bonu je osuđena čitava skupina kradljivaca, i to na visoke zatvorske kazne koje su sezale i do pet godina zatvora, koji su odredom povezani s Rumunjskom.

Većina metala koji se ukrade na istoku Njemačke najvjerojatnije ide još istočnije: u Poljsku ili čak na Daleki istok. U tim slučajevima nikakav DNK neće pomoći. Kad metal dospije u peć nikakav DNK više neće pomoći.

Bonus video: