Bler pozvao Njemačku da spasi euro

Njemačka mora da pristane na jedan oblik prihvatanja zajedničkog duga, kao što je to predloženo i istovremeno stavi u izgled poreske podstreke, koji će biti primijenjeni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 20:29h

Bler je, u autorskom komentaru objavljenom u njemačkom listu ''Bild'', ocijenio da je kriza oko eura drugačija od svih ranijih kriza.

''Ova kriza je za nas novo iskustvo, koje se može ponajviše porediti sa situacijom iz 30-tih godina. Sve alternative nisu lijepe, ali najbolja od tih alternativa za Evropu, a posebno za Njemačku, jeste u spašavanju eura'', naglasio je Bler.

Aktuelna kriza, prema njegovim riječima, je od ''egzistencionalnog značaja po Evropu''.

''Greška u konstrukciji eura je sada jasno vidljiva. Za Njemačku je dilema očigledna. Napustiti euro bila bi katastrofa, i to ekonomska, ne samo politička'', upozorio je britanski političar.

Da bi se spasila monetarna unija od Njemačke se traži finansiranje ''spasilačkih kišobrana'' i rizik sopstvene inflacije, kao i da stane iza dugova onih zemalja koje nisu sprovele potrebne reforme, ukazao je on dodajući da zbog toga nije začuđujuće što ljudi u Njemačkoj to nerado čine.

Dosadašnje mjere za pomoć su, prema njegovom mišljenju, nedovoljne. Ono što je Evropi sada potrebno je politički dogovor o donošenju potrebnih odluka kako bi se učvrstio euro, zatražio je Bler dodajući da Njemačka mora da pristane na jedan oblik prihvatanja zajedničkog duga, kao što je to predloženo i istovremeno stavi u izgled poreske podstreke, koji će biti primijenjeni.

Zemlje koje su se zadužile, na drugoj strani, moraju prihvatiti reforme i te precizno i uz vjerodostojne programe sa tačnim rokovima primjene, zaključio je Bler.

Bonus video: