Uvreda Putina: "Zlodjelo" teško 7 godina zatvora?!

Članicama pank grupe "Pussy Riot", koje su već 5 mjeseci u pritvoru zbog performansa u moskovskoj crkvi Hrista Spasitelja, sud je produžio pritvor za - još pola godine!
8 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 10:18h

Sud u Moskvi danas počinje proces protiv tri članice pank sastava kojima, zbog uvrede ruskog predsjednika Vladimira Putina prijeti kazna od 7 godina zatvora, prenosi "B92".

Članicama ruske pank-rok grupe "Pussy Riot", koje su već pet mjeseci u pritvoru zbog antivladinog performansa u jednoj crkvi u Moskvi, sud je produžio pritvor za - još pola godine!

One su u februaru, uoči predsjedničkih izbora, u najvećoj moskovskoj, crkvi Hrista Spasitelja, izvele art-akciju u okviru koje su otpjevale pjesmu "Bogorodice, progoni Putina".

Tri od četiri učesnice preformansa su nakon toga uhapšene.

"Ono što se dogodilo nije predmet za krivično, već za prekršajno pravo, i kazne za takva djela su oko 15-30 dolara. Zato smatramo da je ovaj krivični proces nelegitiman, a takva će biti i svaka presuda izuzev oslobađajuće," kazao je branilac

Sud je pozitivno odgovorio na zahtjev tužioca da im pritvor bude produžen najmanje do januara 2013. godine, a advokati optuženih za huliganstvo tvrde da je krivični proces nelegitiman.

Neke od pritvorenih imaju i malu djecu.

"Prema ruskom zakonu, ono što se dogodilo u crkvi Hrista Spasitelja nije predmet za krivično, već za prekršajno pravo, i kazne za takva djela su oko 15-30 dolara.

Zato smatramo da je ovaj krivični proces nelegitiman, a takva će biti i svaka presuda izuzev oslobađajuće," kazao je advokat optuženih.

"Našoj petogodišnjoj ćerki Geri veoma je teško što živi bez majke pet mjeseci.

Ona stalno pita što se događa i crta planove za oslobađanje majke iz zatvora.

Zamišlja kako bi trolejbusima i traktorima srušila zidove zatvora i oslobodila Nadju.

Svakom djetetu je veoma teško da provodi toliko dugo vremena bez majke," izjavio je muž Nadežde Tolokonjikove, jedne od uhapšenih.

Galerija

Bonus video: