Rusija: Nađenih 248 fetusa potiče od ilegalnih abortusa ili istraživanja

Šefica odbora državne Dume za porodicu, žene i djecu smatra da su fetusi bili namijenjeni upotrebi u farmakološke i kozmetološke svrhe
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 14:30h

Stručna javnost u Rusiji nagađa odakle potiče 248 fetusa pronađenih u jednoj šumi, a mnogi vjeruju da je riječ o ilegalnim abortusima ili ilegalnim istraživanjima.

Policija je pokrenula istragu nakon što je jedan ribar pronašao u šumi na Uralu četiri plastična bureta sa fetusima.

Zvaničnici vjeruju da su fetusi starosti između 12 i 16 nedjelja potekli iz najmanje četiri različite medicinske ustanove i u toku je forenzičko ispitivanje, prenosi televizija "Russia Today".

Lidija Lukutova sa moskovskog reginalnog Instituta za ginekologiju i akušerstvo kaže da je možda riječ o krivičnom djelu.

"Ovo je nemoguće u normalnim klinikama. Svi fetusi moraju da budu uklonjeni odmah, i ja ne bih isključila da je riječ o kriminalnoj aktivnosti", smatra Lukutova

"Ovo je jednostavno nemoguće u normalnim ginekološkim klinikama.

Svi fetusi moraju da budu uklonjeni odmah, i ja ne bih isključila da je riječ o nekoj vrsti kriminalne aktivnosti", rekla je ona.

Šefica odbora državne Dume za porodicu, žene i djecu Elena Mizulina smatra da su fetusi bili namijenjeni upotrebi u farmakološke i kozmetološke svrhe.

"Moguće je da je zbog najavljene zdravstvene inspekcije u nekoj ustanovi neko želio da se oslobodi okrivljujućih dokaza", rekla je ona za list "Izvestija".

"Moguće je da je zbog najavljene inspekcije u nekoj ustanovi neko želio da se oslobodi okrivljujućih dokaza", kazala je Mizulina

Prema njenim riječima, fetusi na ovom stepenu razvoja su naročito zanimljivi za farmakologe i kozmetologe, jer predstavljaju veliki izvor matičnih ćelija, a "tražnja za takvim materijalom je ogromna".

Ruski zakon dopušta abortus do 12. nedjelje trudnoće, a kasnije se to može uraditi jedino po preporuci ljekara, ako je to neophodno da bi se sačuvao život majke.

Pošto izgleda da su fetusi stariji, Mizulina pretpostavlja da su rađeni ilegalni abortusi, a jedan neimenovani ljekar kaže da je moguće da su fetusi možda "ostaci" nekog eksperimenta.

Galerija

Bonus video: