KRIVA "LJUBLJANSKA"

Slovenija bi mogla da blokira članstvo Hrvatske u EU

Ako problem ne bude riješen, u slovenačkom parlamentu bez sumnje za ratifikaciju ugovora s EU neće glasati nužna dvotrećinska većina poslanika
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 17:35h

Slovenija bi mogla blokirati ;lanstvo Hrvatske u EU ukoliko se "dijalogom" dvije strane ne riješi problem štednih uloga hrvatskih dravljana u Ljubljanskoj banci prije nego što ugovor o članstvu Hrvatske s EU dođe na ratifikaciju u slovenački parlament, potvrdio je danas u Briselu šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

Hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić je istovremeno saopštila da spor oko Ljubljanske banke mora biti odvojeno rješavan od postupka ratifikacija sporazuma o članstvu Hrvatska-EU, ali je neodređeno odgovorila na pitanje novinara da li će o tome, što je najavila, u Briselu na dvodnevnom ministarskom zasjedanju EU, razgovarati sa slovenačkim ministrom Erjavecom.

Riječ je o sporu koji se tiče 172 miliona eura uloga hrvatskih građana u filijalama Ljubljanske banke u bivšoj Jugoslaviji, a ministar Erjavec je stavio do znanja da je to za Sloveniju pitanje "sukcesije", rješenja imovinskog nasljeđa bivše SFRJ i da zato u slovenačkom parlamentu bez sumnje za ratifikaciju ugovora s EU neće glasati nužna dvotrećinska većina poslanika, ako se to prethodno ne riješi.

Erjavec je naveo da je to bio dogovor bivših premijera Hrvatske i Slovenije, Jadranke Kosor i Boruta Pahora, prilikom zaključenja za taj spor ključnog poglavlja u pregovorima Hrvatske o članstvu s Unijom.

Slovenija je prihvatila hrvatski predlog da se pitanje Ljubljanske banke rješava izdvojeno od pristupa (Hrvatske) članstvu u EU", budući da su Zagreb i Ljubljana da odrede finansijske stručnjake koji treba da predlože "razumno i održivo rješenje, kaže Pusić

Vesna Pusić je upozorila da "u vremenima krize postoji izvjestan stepen podozrivosti prema prijemu novih zemalja u članstvo" u EU.

Erjavec je naglasio da "Slovenija želi da Hrvatska što prije uđe u redove EU i želimo da ratifikujemo sporazum", ali je primijetio da je "rješenje pitanja Ljubljanske banke preduslov za to, u skladu sa obavezama koje je Hrvatska preuzela prilikom zaključenja poglavlja 4 (pregovora o članstvu), a to je "˜Slobodan promet kapitala".

Hrvatska ministarka Pusić je iznijela tvrdnju da je "Slovenija prihvatila hrvatski predlog da se pitanje Ljubljanske banke rješava izdvojeno od pristupa (Hrvatske) članstvu u EU", budući da su Zagreb i Ljubljana da odrede finansijske stručnjake koji treba da predlože "razumno i održivo rješenje".

"Duboko sam uvjerena da je dugoročno evropsko partnerstvo-članstvo u EU u interesu i Hrvatske i Slovenije, pa zato pitanje Ljubljanske banke treba rješavati odvojeno od procesa ratifikacije", ocijenila je Vesna Pusić.

Preporučujemo za Vas