Papinom sobaru zatvorski pritvor privremeno zamijenjen kućnim

Advokati Paola Gabrijelea su saopštili kako nije pronađena nikakva zavjerenička mreža "unutar i izvan" Vatikana u koju bi bio uključen njihov klijent
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 09:55h

Bivšem sobaru pape Benedikta XVI, Paolu Gabrijeleu, osumnjičenom da je objavio vatikanska tajna dokumenta, zatvorski pritvor je privremeno zamijenjen kućnim pritvorom.

Kako je saopštio portparol Vatikana Federiko Lombardi, odluku je donio viši istražitelj papskog tribunala Pjer-Antonio Bone, a Gabrijeleovi advokati treba da predaju sudu odgovarajuće garancije.

Takođe, kako se izvještava, komunikacije optuženog biće strogo ograničene.

Gabrijele je uhapšen 23. maja, pošto je jedan italijanski novinar objavio stotine tajnih dokumenata koji ukazuju na skandale sa prevarama u Vatikanu i atmosferu intriga među suparničkim kardinalima, podsjeća agencija FP.

Advokati su saopštili da njihov klijent nije postupio motivisan novčanom dobiti, dok novinar koji je serijom tekstova pokrenuo aferu koja je uzdrmala papsku državu nije naveo da mu je Gabrijele bio izvor

Advokati Karlo Fusko i Kristina Aru saopštili su da njihov klijent aktivno sarađuje sa istražnim organima.

Pored toga, Gabrijeleovi branitelji ističu da nije pronađena nikakva zavjerenička mreža "unutar i izvan papskog grada-države" u koju bi bio uključen bivši papin sobar.

Takođe, kako su rekli, utvrđeno je da Gabrijele - koji je danas ponovo ispitan, nije postupio motivisan dobijanjem novca.

Novinar nije naveo da mu je Gabrijele bio izvor.

Panika u evropskoj teokratiji oko objavljenih intriga među suparničkim kardinalima: Pogled na Vatikan iz Rima

Portparol Vatikana je rekao da je specijalna komisija, formirana u aprilu ove godine, saopštila ove sedmice prve rezultate papi Benediktu XVI, koji je na odmoru u rezidenciji Kastel-Gandolfu, prenio je Itar-Tas.

Galerija

Bonus video: