Mario Dragi tvrdi da euro nije u opasnosti

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi je rekao da euro nije u opasnosti uprkos raznim scenarijima katastrofe i raspada euro zone
1 komentar(a)
Mario Dragi, Foto: Wikipedia
Mario Dragi, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 21.07.2012. 17:01h

U razgovoru za francuski list "Le Monde" na pitanje da li je euro u opasnosti predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi je odgovorio da nije.

"Ne, apsolutno ne. Vidmo analitičare kako zamišljaju scenarije raspada euro zone. Oni ne prepoznaju politički kapital koji su naši čelnici uložili u ovu uniju i podršku Evropljana. Euro je nepovratan", rekao je Dragi.

Dugoročno će euro trebati da se oslanja na veću integraciju među zemljama eura, istakao je Dragi.

"Sva kretanja prema finansijskoj, budžetskoj i poilitčkoj uniji za mene su neizbježni i vode ka stvaranju nadnacionalnih tijela", rekao je.

Evropski čelnici su prošlog mjeseca na samitu u Briselu napravili korak prema snažnijoj integraciji sklopivši dogovor da se Evropska centralna banka zaduži za nadzor banaka odobrivši joj fond za pomoć bankama u nevolji.

Dragi je rekao da će se monetarna politika Evropske centralne banke i aktivnosti nadzora banaka voditi odvojeno kako bi se izbjegli sukobi interesa i još je sugerisao da bi se mogla napraviti i jedna "nezavisna struktura".

Skandal oko manipulisanja kamatom LIBOR potkopao je povjerenje u globalni finansijski sistem, rekao je, između ostalog, Dragi.

Upitan da prokomentariše privrednu perspektivu zone eura Dragi je rekao da ne vidi rizik da cijela zona uđe u recesiju i da će se stanje postepeno poboljšavati do kraja godine i početkom 2013. godine.

Dragi je na kraju dodao da je Evropska centralna banka, koja nastoji da infalciju u euro zoni zadrži ispod dva posto, spremna da preduzme mjere ako se pojavi rizik od deflacije.

Bonus video: