Napadač na izraelske turiste nije bugarski državljanin

Bombaš samoubica koji je usmrtio šest osoba u napadu na autobus pun izraelskih turista u Burgasu nije bugarski državljanin, saopštilo je danas bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 15:50h

"Ovdje govorimo o osobi koja nije bugarski državljanin", rekao je ministar policije Cvetan Cvetanov na konferenciji za novinare. On je rekao da bugarske vlasti pokušavaju da ustanove identitet napadača, koji je i sam poginuo, u saradnji sa još dvije države, ne navodeći o kojim zemljama je riječ, prenio je Rojters.

Bugarsko tužilaštvo je danas saopštilo da muškarac za koga se vjeruje da stoji iza napada ima kratku kosu, a ne dugu, kako su mediji prenosili na osnovu pregledanih snimaka bezbjednosnih kamera sa aerodroma.

Na snimku je prikazan muškarac duge kose kako luta po terminalu aerodroma, sa bejzbol kapom na glavi, obučen u majicu i šorts.

Tužilac Kalina Čapkanova izjavila je da je osumnjičeni muškarac pokušao da iznajmi automobil u jednoj rent-a-kar agenciji u gradu Pomorju, u blizini Burgasa, uoči napada, ali da je vlasnik agencije odbio to da učini jer je posumnjao u ispravnost vozačke dozvole koju mu je on pokazao.

Čapkanova je navela da je vlasnik agencije prenio policiji da je muškarac govorio engleski jezik, sa specifičnim akcentom. "Vlasnik agencije je rekao da je muškarac imao kratku kosu, dok je na vozačkoj dozvoli slika muškarca sa dugom kosom.

On je rekao da u njegovom ponašanju nije bilo ništa sumnjivo i da je bio veoma smiren i da ga čak to što nije uspio da iznajmi automobil nije ni malo pogodilo", navela je ona.

Ministar Cvetanov je rekao da je osumnjičeni proveo najmanje četiri dana u priobalnim gradovima Ravdi i Pomorju, u blizini Burgasa.

Bugarske vlasti u međuvremenu nastavljaju zajedno sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i Interpolom rad na utvrđivanju identiteta, koristeći se otiscima prstiju sa tijela napadača, DNK analizom i pronađenom lažnom vozačkom dozvolom, navodno izdatom u Mičigenu, u SAD.

Zvaničnik SAD: Iza napada stoji Hezbolah

Vjeruje se da ekstremistička grupa Hezbolah koju podržava Iran stoji iza samoubilačkog napada na autobus sa izraelskim turistima u bugarskom crnomorskom ljetovalištu Burgas, u kome je poginulo najmanje sedam ljudi, rekao je jedan američki zvaničnik koji nije želio da mu se pominje ime. Neimenovani zvaničnik rekao je to za agenciju AP, ne iznoseći više detalja.

I izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da iz bombaškog napada u srijedu popodne u Burgasu stoji šiitski Hezbolah, i dodao je da će Izrael "uzvratiti udarac".

Iran je, juče te optužbe nazvao "neosnovanim". Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov naveo je da je eksplozija u autobusu bila djelo "napadača samoubice", čiji identitet još nije utvrđen.

On je dodao da je napadač imao lažnu vozačku dozvolu izdatu u Mičigenu u SAD.

Izrael sahranjuje pet žrtava napada

Sahrane pet žrtava terorističkog napada na izraelske turiste u Bugarskoj počele su danas širom Izraela u prisustvu stotina ožalošćenih

Tijela četiri mlada muškarca i jedne žene u četrdesetim godinama, koja je nedavno obavijestila porodicu da je prvi put u drugom stanju, su prošle noći poslije ponoći dopremljena iz bugarskog ljetovališta Burgas na međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva.

Kovčege su iz vojnog aviona nosili vojnici dok su čitane molitve na komemoraciji na aerodromu. Ožalošćenim porodicama, koje su se tamo okupile, obratio se izraelski ministar turizma Stas Meseznikov, istakavši procjene političkog rukovodstva Izraela da su Iran i Hezbolah odgovorni za samoubilački napad u autobusu punom turista na aerodromu u Burgasu.

Meseznikov je rekao porodicama ubijenih da "nema utjehe za žalost koja ih je obuzela" i da je jedini grijeh žrtava bio što su Jevreji i Izraelci. "Oni su nasumice ciljani. Neka to bude vaša posljednja tragedija", kazao je Moseznikov prije nego što su slomljene porodice prišle kovčezima.

Dvojica poginulih Icik Kolangi (28), koji je danas prvi sahranjen i Amir Menaše (28) bili su dobri prijatelji. Kolangijeva supruga je prije četiri mjeseca rodila njihovo prvo dijete. Oni su sa bračnim parom Menaše išli u Bugarsku da to proslave. Obije njihove supruge su ranjene, jedna teško, a druga lakše dok su oni stavljali prtljag u autobus.

Peta žrtva, Izraelka koja je poginula u eksploziji bila je trudna prvi put nakon čitavih godina tretmana u nastojanju da ostane u drugom stanju. Ona je svojoj porodici tu radosnu vijest saopštila prije nego što je otišla na odmor sa suprugom Jicakom. Nakon napada Jicak, koji je ranjen, ju je tražio uzalud u olupini autobusa, a poslije u bolnici, za njenju smrt je saznao tek dan kasnije.

U Izrael je juče popodne stiglo i 33 turista koji su ranjeni u napadu i odmah prebačeno u bolnice.

Drugi izraelski vojni avion koji je nosio troje teško povrijeđenih sletio je sinoć. Ti ranjenici su podvrgnuti operacijama u Bugarskoj prije nego što su vraćeni kući.

Brigadni general dr Icak Krais pohvalio je bugarsku zdravstvenu službu za saradnju s izraelskim doktorima. On je, takođe, rekao da su bugarske bolnice spasile živote nekih ranjenih.

Galerija

Bonus video: