Netanjahu za napad na turiste u Bugarskoj okrivljuje Iran

Najmanje 7 osoba je poginulo, a 20 ih je povrijeđeno u eksploziji i požaru autobusa sa izraelskim turistima na aerodromu bugarskog turističkog grada Burgasa na Crnom moru, saopštila je policija
10 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 19:48h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu okrivio je Iran za današnju eksploziju autobusa sa izraelskim turistima na aerodromu bugarskog crnomorskog grada Burgasa i obećao oštar odgovor.

"Sve upućuje na Iran", rekao je Netanjahu povodom eksplozije u Burgasu, 400 kilometara istočno od glavnog grada Sofije, u kojoj su poginulo najmanje 7 osoba, a povrijeđeno 27.

Izraelski premijer je podsjetio da su slični pokušaji napada na Izraelce posljednjih mjeseci izvršeni i u Indiji, Gruziji, na Tajlandu, u Keniji i na Kipru.

"Ovo je iranski teroristički napad koji se širi svijetom. Izraelci će reagovati oštro na iranski teror", poručio je Netanjahu.

Očevici su izraelskim medijima rekli da je do ogromne eksplozije došlo nedugo pošto je jedna osoba ušla u autobus

Bugarski državni radio BNR naveo je da se vatra proširila na još dva autobusa koji su, kao i prvi, čekali turiste da ih odvezu do hotela.

Gradonačelnik Burgasa Dmitirij Nikoliv rekao je da se eksplozija desila u autobu sa izraelskim putnicima, što su potvrdili i izraelski zvaničnici.

Policija je navela da je aerodrom u Burgasu zatvoren i da se avioni preusmjeravaju na aerodrom u Varni.

Očevici su izraelskim medijima rekli da je do ogromne eksplozije došlo nedugo pošto je jedna osoba ušla u autobus.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnjih poslova Džonatan Rozencvajg rekao je da je avion iz Tel Aviva sletio na aerodrom u Burgasu, 400 kilometara istočno od glavnog grada Sofije, u 16.45, a da je do eksplozije došlo 40 minuta kasnije.

"Ne znamo da li se radi o terorističkom napadu. Znamo da se radi o eksploziji", rekao je drugi portparol istog ministarstva, Pol Hiršon.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske rečeno je da je eksplozija "teroristički napad", prenosi bugrarski portal novinite.com.

Bonus video: