Rumunima dosta Evrope: Umjetnost je preživjeti!

Situacija u kojoj se trenutno nalazi Rumunija, nije na nimalo zavidnom nivou, već je postala najsiromašnija zemlja, a to ni njeni sami državljani ne demanatuju
12 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 17:35h

Rumunima je dosta politike!?

Dosta im je i Evrope!? Ustaju samo sa jednom mišlju, kako da prežive i prehrane porodicu. Djeca tamo još uvijek čekaju "Djeda Mraza", pa nije teško primjetiti ih na stepeništima, obično gladne i bose.

Borba za moć između rumunjskog premijera i suspendovanog predsjednika uznemirila je Evropu, ali Rumunima je već svejedno.

Kako prenosi Dojče Vele, Evropa upozorava rumunskog premijera - ali Rumunji se sve manje zanimaju za politiku.

"Vlada veliko siromaštvo", žalе se prodavci. "To je užas. Sa mjerama štednje Basescua je postalo još gore. Da je ostao na vlasti, pomrli bi od gladi. Sad je na drugima da pokažu što mogu."

Ti "drugi" su socijaldemokrati i nacionalni liberali koji pripremaju referendum za smjenu dosadašnjeg predsjednika.

Basescu i konzervativna vlada je u posljednje doba provodila rigorozne mjere štednje: plate su bile smanjene, računi zamrznuti i povećan je porez na dodanu vrijednost.

Puko "preživljavanje"

Da se samo pojjača utisak današnjice u ovoj zemlji, dovoljna je slika tržnice socijalističkog naselja na jugu Bukurešta, gdje jedan sedamdesetogodišnjak nudi rajčice, češnjak i papriku. To je rodilo u njegovom vrtu i dva puta nedeljno nosi povrće na tržnicu.

To je jedini način da zaradi barem još koji lei, a i građani dolaze jer je kod njega ipak nešto jeftinije nego u samoposlugama.

Sa samim obećanjima da će prekinuti sa ovakvim vidom života, Socijaldemokrate su lako pobijedile na izborima

Primanja bi trebala porasti, prosječna zarada je samo 100 eura. I neki bi rekli nije za normalan život, ali ovdje ni državni zaposlenici ne dobijaju više.

Tome se nada i Florin Preda, zaposlen u knjižari, a kući nosi 300 eura. Kako objašnjava to mu je dovoljno tek za stanarinu i za život bez ikakvog luksuza.

"U Rumuniji danas obični građani mogu razmišljati samo o preživljavanju", žali se Preda.

"Nikakvi planovi i projekti nisu mogući, to si ne možete priuštiti. Više nema srednjeg staleža, naše društvo je podijeljeno u dva tabora. Ima veoma mnogo siromašnih i veoma malo bogatih. Mi više nismo evropska zemlja, mi smo potonuli na razinu Južne Amerike."

Kada ima nafte, a nema goriva, pa samo konji jurišaju

A onda se nameće i paradoks. U Rumuniji ne fali nafte, ali niko nema para da kupi gorivo. Porazan podatak za Rumune, da je od njih amo Bugarska siromašnija zemlja. Po plodnim poljima uz Dunav i po naftnim poljima uz rumunsku obalu Crnog mora će se još uvijek češće vidjeti konjska zaprega nego poljoprivredni strojevi, jer nema novca niti za strojeve, niti za gorivo. I po ulicama gradova se koturaju uglavnom rabljeni automobili sa zapada.

Političari odgovaraju još uvijek, ali do kada?

Ipak, ono što je Rumunija je postigla napredak u pravosuđu od svog članstva 2005.

Na pritisak Evrope, pravosuđe se oslobodilo pritiska politike i počelo i političare trpati u zatvor - kao bivšeg socijaldemokratskog premjera Adriana Nastasea.

Ali čim je došla na vlast, socijaldemokratska vlada želi i pravosuđe obuzdati od pretjerane pravde.

Ni sudija ne vjeruje u budućnost pravde

Mladi sudija, Cristi Danilet se već godinama bori protiv korupcije u njegovoj zemlji i za nezavisnost pravosuđa, ali više nije siguran što donosi budućnost:

"Trenutno imamo stanje da pravosuđe vodi postupak protiv podmitljivih političara i političari su uočili da se nalaze u opasnosti. Zato žele opet steći nadzor nad pravosuđem kako bi odvratili opasnost da će i njihova nedjela biti otkrivena. Ovo što se sad dešava vidim kao osvetu političara nad pravosuđem koje je postalo nezavisno."

I negdje na pijaci, "teška" slika za kraj

Na kraju priče, mlada Rumunka na tržnici u Bukureštu misli i da je prekasno za oporavak:

"Ništa se neće promijeniti ni sa novom vladom. Usprkos svim njihovim obećanjima, ali se ona ne mogu jesti. Sve će ići kao i do sada. Oni na vlasti su pokrali sve, nema ničega više za podijeliti. Kada bi mogla, otišla bih iz Rumunije To bih učinila i baš zato jer sam trudna, kako bi mom djetetu osigurala nekakvu budućnost."

Galerija

Bonus video: