KORUPCIJA CARUJE

Kritički izveštaj EK o Bugarskoj i Rumuniji

Evropska komisija predstaviće danas dva veoma kritička izvještaja o nedovoljnom napretku Bugarske i Rumunije u borbi protiv kriminala i korupcije, javili su bugarski mediji.
86 pregleda 1 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Rojters
Evropska komisija, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.07.2012. 15:12h

Rumunija i Bugarska su ranije stavljene pod nadzor EU zbog slabih rezultata u borbi protiv korupcije i uspostavljanju pravne države, a Komisija će danas predstaviti redovan izvještaj o ove dvije zemlje.

"U izveštaju će biti predloženo da Rumunija ostane pod nadzorom do kraja ove godine, kada će biti podnešen novi izvještaj", rekao je Rojtersu neimenovani evropski diplomata, a agencija Frans pres navodi da će se isto dogoditi i sa Bugarskom.

Godišnji obrt 12 najuticajnijih kriminalnih struktura u Bugarskoj je 1,8 milijardi eura

"Te grupe imaju značajan uticaj na ekonomske aktivnosti u zemlji - godišnji obrt 12 najuticajnijih kriminalnih struktura je 1,8 milijardi eura, navodi se u izveštaju koji je objavio bugarski list "Trud".

"U pogledu ekonomske perspektive, to ograničava konkurentnost i odvraća strane investitore. Takođe pruža ovim grupama platformu sa koje mogu da utiču na politički proces i državne institucije", smatra Komisija.

U izvještaju se kaže i da Bugarska nije uvijek poštovala ključne principe nezavisnosti pravosuđa.

Barozo:Rumunija se izvukla sa ivice ambisa

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo izjavio je danas da se Rumunija spasila sa ivice ambisa , ali da će ova zemlja, kao i Bugarska, ostati pod budnim nadzorom EU, i da je dobio obećanja rumunskog premijera da će nedavno donešene sporne odluke biti poništene.

"Rumunija se "izvukla", ali još ne možemo da kažemo da je proces završen" , rekao je Barozo novinarima nakon što je Komisija predstavila izvještaje nadzornih tijela o Bugarskoj i Rumuniji.

Barozo je rekao da će Rumunija ostati pod strogim nadzorom EK i u narednih šešt mjeseci. On je napomenuo da je niz nedavnih poteza rumunskog premijera Viktora Ponte uzdrmalo povjerenje EU u odanost Rumunije principima vladavine prava i demokratskih vrijednosti, ali da ga je Ponta uvjerio da će greške brzo biti ispravljene.

Brisel je bio uznemiren zbog odluka Pontinih socijal-liberala da smanje ovlašćenja Ustavnog suda, zamijene ombudsmana i pokrenu postupak za smjenu predsjednika Trajana Baseskua, političkog suparnika rumunskog premijera.

Barozo je rekao da je tokom prethodna dva dana primio usmena i pisana obećanja da će te odluke biti poništene, odnosno da neće zaživjeti ona da za uspjeh referenduma o smjeni predsjednika nije potrebna minimalna izlaznost od 50 odsto.

Partijske političke borbe ne mogu biti opravdanje da političari prijete sudijama i napadaju ih kad im se presude ne dopadaju , upozorio je Barozo. On je pohvalio Pontu što je odmah odgovorio na izraze zabrinutosti iz Brisela, ali je istakao da je sada ključno da Rumunija odmah sprovede ono što je obećano. Sem toga, u interesu je Rumunije da usvoji i primijeni preporuke Komisije iz danas objavljenog izvještaja, rekao je Barozo, podsjećajući da preko 90 odsto Rumuna smatra da su korupcija i manjkavosti pravosuđa ozbiljan problem u zemlji.

Barozo je rekao da se u izvještaju konstatuje da je Rumunija napredovala u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da je potrebno još mnogo toga da se uradi. Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju, rekao je Barozo, uz napomenu da je zatražio da Komisija krajem godine podnese još jedan izvještaj o Rumuniji.

To praktično znači da će Rumunija ostati pod strogim nadzorom EK i u narednih šešt mjeseci. Bugarska je u izvještaju Komisije prošla nešto bolje, jer je u njenom slučaju odluka o prestanku nadzora odložena za polovinu oktobra.

Obije zemlje nadale su se da će biti bolje ocijenjene u Briselu, što bi im otvorilo put ka zamrznutim evropskim fondovima i omogućilo prijem u Šengensku zonu.

Preporučujemo za Vas