Poslanik Evropskog parlamenta pronevjerio 400.000 eura

Severin tvrdi da je nevin i odbija da da ostavku, uprkos tome što je prošle godine nasjeo na zamku koju su mu postavili novinari lista "Sunday Times"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 11:08h

Poslanik Evropskog parlamenta Adrijan Severin, odranije poznat kao podmitljiv, optužen je da je na prevaru izvukao preko 400.000 eura iz EU fondova.

Severin je, prema prijavi koju je u ponedjeljak protiv njega podnijelo rumunsko tužilaštvo, otuđio 426 000 eura prikazujući ih kao honorare za konsultantske usluge fiktivnim firmama, navodi briselski portal "EuObzerver".

Rumunski poslanik tvrdi da je nevin i odbija da da ostavku, uprkos tome što je prošle godine nasjeo na zamku koju su mu postavili novinari lista "Sunday Times", koji su se pretvarali da su lobisti i ponudili mu mito.

Oni su skrivenom kamerom snimili razgovor sa Severinom tokom koji je od njih tražio 12.000 eura da bi predložio jedan amandman i snimak postavili na "YouTube".

Za razliku od jednog slovenačkog i jednog austrijskog poslanika koji su nasjeli na isti trik novinara, Severin je odbio da da ostavku i ostao je u EP kao nezavisni poslanik

Za razliku od jednog slovenačkog i jednog austrijskog poslanika koji su nasjeli na isti trik, Severin je tada odbio da da ostavku i ostao je u EP kao nezavisni poslanik, piše "EuObzerver".

Rumunija se posljednjih nedjelja našla pod lupom EU zbog kontroverznih poteza premijera Viktora Porte, koji je oduzeo ovlašćenja Ustavnom sudu i pokrenuo postupak za smjenu predsjednika Trajana Baseskua.

Iz Evropske komisije je juče poručeno da EU veoma pažljivo prati političke događaje u Rumuniji i razmatra sankcije ukoliko se ispostavi da su prekršeni osnovni evropski zakoni.

Galerija

Bonus video: