"Pežo-Sitroen" otpušta 8.000 radnika

Olne će postati prva francuska fabrika automobila koja će biti zatvorena u posljednje dvije decenije
0 komentar(a)
Filip Varin, Foto: Reuters
Filip Varin, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2012. 20:44h

Francuski proizvođač automobila „PSA Pežo-Sitroen“ najavio je da će otpustiti 8.000 radnika i zatvoriti jednu fabriku dok pokušava da izađe na kraj sa gubicima, u potezu koji bi mogao izazvati dodatno restrukturiranje i političke tenzije u krizom pogođenoj Evropi.

Olne će postati prva francuska fabrika automobila koja će biti zatvorena u posljednjih dvije decenije, usljed čega će socijalistički predsjednik Fransoa Oland još teže održati obećanje da će oživjeti domaću industrijsku proizvodnju.

Iz Olandovog kabineta je saopšteno da je predsjednik „izuzetno zabrinut“ zbog odluke „Pežoa“

I dok su „Dženeral motors“ i „Krajsler“ iz krize 2008-9. izašli sa profitom nakon što su smanjili broj fabrika, što je bio izričiti uslov za američku pomoć, Evropske vlade su zahtijevale upravo suprotno.

Njihovo insistiranje da proizvođači automobila izbjegnu zatvaranje fabrika u zamjenu za kredite i dotacije je dovelo do jaza od šest miliona vozila između proizvodnje i proizvodnih kapaciteta u regionu.

Oland zabrinut

Iz Olandovog kabineta je saopšteno da je predsjednik „izuzetno zabrinut“ zbog odluke „Pežoa“ i da je zatražio od ministara da učine sve moguće kako bi se ograničile socijalne posljedice.

Međutim, vlada se ipak uzdržala od direktne osude ove odluke izazivajući ljutnju CGT-a, najvećeg industrijskog sindikata u Francuskoj.

„Pežo je izgubio svoje mjesto u evropskoj proizvodnji malih automobila, gdje je tradicionalno bio najjači“

Radnici u Olneu su nakon saopštenja ostavili alat i zaustavili proizvodnju. Stotine njih su se okupile noseći transparente na glavnom ulazu u fabriku koja je najveći industrijski poslodavac u siromašnom multietničkom Sen San Deniju, distriktu sjeverioistočno od Pariza.

„Varin nam je objavio rat i mi ćemo mu uzvratiti ratom“, kazao je lider sindikata CGT Žan Pjer Mersije.

„Ovo je kompanija koja više nema izbora“, kazao je analitičar Erih Hauser.

„Pežo je izgubio svoje mjesto u evropskoj proizvodnji malih automobila, gdje je tradicionalno bio najjači“.

Globalna prodaja „Pežoa“ opala je za 13 procenata na 1,62 miliona lakih automobila u prvih šest mjeseci – što se drastično razlikuje od skromnih 3,3 procenta pada koje je prijavio “Reno” i 10 procenata rasta kompanije “Volksvagen”.

Ćutali zbog izbora

Saopštenje kompanije PSA “Pežo-Sitroen” ukazuje na problem sa kojima se generalno suočavaju proizvođači automobila za masovno tržište u Evropi

Kompanija je obećala da će se na toj lokaciji obavljati druge industrijske aktivnosti i da će pola radne snage prebaciti u fabriku u Poasiju, zapadno od Pariza.

Vlada koja bi trebalo da predstavi plan pomoći automobilskom sektoru 25. jula takođe je obećala da će se pobrinuti da “Pežo” pomogne otpuštenim radnicima u Olneu da nađu nove poslove.

Međutim, jedan od lidera sindikata CGT Bernar Tibu kritikovao je novu administraciju zbog toga što nije uspjela da spriječi otpuštanja u “Pežou” i nazvala plan restrukturiranja „zemljotresom“.

Izgubili trku sa novim i luksuznim brendovima

Saopštenje kompanije PSA “Pežo-Sitroen” ukazuje na problem sa kojima se generalno suočavaju proizvođači automobila za masovno tržište u Evropi. Tokom posljednjih nekoliko godina, kompanije koje puno zarađuju od prodaje luksuznih automobila, poput “Audija”, BMW i “Mercedesa”, su prolazile veoma dobro.

Globalna prodaja „Pežoa“ opala je za 13 procenata na 1,62 miliona lakih automobila u prvih šest mjeseci

Tradicionalni proizvođači automobila namijenjenih masovnom tržištu, poput “Pežoa”, “Renoa”, “Opel/Voksol”, “Forda”, “Fijata” i “Tojote” su ostali zaglavljeni sa staromodnim fabrikama i dobro plaćenim radnicima koji su tražili povećanje plata.

Budući da nijesu bili u stanju da pariraju novim kompanijama cijenama i bez brendova potrebnih kako bi se privukli profitabilni i luksuzni kupci, oni su se našli u srednjoj zoni gdje evropska automobilska industrija ima najveći problem sa gubicima.

Bonus video: