Papa tuži satirični časopis: "Titanik" se prodaje bez naslovnice

Magazin ismijava situaciju koja u posljednje vrijeme potresa Vatikan zbog objavljivanja povjerljivih podataka vezanih za Vatikansku banku
78 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 20:10h

Sud u Hamburgu privremeno je zabranio novi broj njemačkog satiričnog magazina "Titanik" jer je Vatikan protiv publikacije podnio tužbu, u ime pape Benedikta XVI.

Tužba je podnijeta zbog uvrijedljivog prikazivanja poglavara Katoličke crkve.

Riječ je o foto-montaži na naslovnoj i posljednjoj stranici časopisa, gdje ispod naslova "Aleluja u Vatikanu - otkriveno je gdje curi!" stoji foto-montaža pape Benedikta XVI sa velikom žutom mrljom ispod pojasa, a na posljednjoj strani papa na istom mjestu ima braon mrlju.

Urednik "Titanika" Leo Fišer izjavio je da je papa pogrešno shvatio naslovnicu i da slika samo pokazuje kako je prolio po sebi čašu "fante" dok je slavio rješenje afere "Vatiliks"

Magazin na taj način ismijava situaciju koja u posljednje vrijeme potresa Vatikan zbog objavljivanja povjerljivih podataka vezanih za Vatikansku banku.

"'Titanik' je prešao mjeru dobrog ukusa. Naslovna i posljednja strana su protivzakonite jer ugrožavaju ljudska prava pape", rekao je portparol njemačke biskupske konferencije Matijas Kop.

Kop je potvrdio da je nadbiskup Anđelo Bečiu, vatikanski zamjenik za opšte poslove, kontaktirao jednu advokatsku kancelariju iz Bona koja je podnijela tužbu i zatražila hitnu zabranu lista.

Pokrajinski sud u Hamburgu je odmah naredio zabranu prodaje julskog izdanja magazina.

Glavni i odgovorni urednik magazina Leo Fišer izjavio je da je papa pogrešno shvatio naslovnicu i da slika samo pokazuje kako je prolio po sebi čašu soka dok je slavio rješenje afere "Vatiliks".

"Poznato je da papa voli 'fantu'" rekao je Fišer.

Da nije obustavljena distribucija lista sa spornom naslovniom stranom, magazinu bi prijetila kazna od 250.000 eura.

Drugi pak smatraju kako je više nego pretjerano poređenje Muhameda s papom i kako i on, kao svaka javna ličnost, jedva može izbjeći ovakve šale na svoj račun i kako to nema veze s vjerskim osjećajima

Tako se novi "Titanik" sada prodaje bez naslovne i posljednje stranice, a oni koji su već kupili taj magazin mogu se pohvaliti da imaju raritet.

Inače složni njemački novinari, po ovom piranju imaju podijeljenja mišljenja.

Neki prigovaraju "Titaniku" da je u ovom slučaju šala ipak previše neukusna i da, kad su već novinari oprezni pri samom pominjanju Muhameda pamteći burne reakcije u islamskom svijetu nakon karikatura u danskom listu, onda i papa i katolici zaslužuju istu mjeru opreza.

Drugi pak smatraju kako je više nego pretjerano poređenje Muhameda s "njemačkim" papom Jozefom Racingerom i kako i on, kao svaka javna ličnost, jedva može izbjeći ovakve šale na svoj račun i kako to nema veze s katolicizmom i vjerskim osjećajima.

Galerija

Bonus video: