Rumunija u šoku: 57% srednjoškolaca palo na maturskom ispitu

Desetku na maturi dobilo je svega 67 učenika u cijeloj zemlji, dok u 30 škola nijedan maturant nije dobio prelaznu ocjenu
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 16:27h

Čak 57 odsto maturanata u Rumuniji palo je ove godine maturski ispit, što je skandalizovalo rumunsko društvo jer je to druga godina zaredom da maturanti pokazuju vrlo slab uspjeh na "ispitu zrelosti".

Maturski ispit položilo je ove godine samo 43 odsto maturanata. To je druga godina sa vrlo lošim rezultatom jer je prošle godine bez padanja ispita maturiralo 44,6 odsto đaka završnog razreda gimnazije.

Desetku na maturi dobilo je svega 67 učenika u cijeloj zemlji, dok u 30 škola nijedan maturant nije dobio prelaznu ocjenu.

Razlika između rumunskih škola u urbanim i ruralnim sredinama je vrlo velika. Više od 50 odsto učenika je prošlo na maturantskom ispitu jedino u šest od 41 županije.

Rumunski obrazovni sistem je već više godina kritikovan, ali je to izašlo na vidjelo tek prošle i ove godine, kad su stavljene kamere za nadgledanje u prostorijama gdje se održavaju ispiti, pa učenici nisu mogli da prepisuju, što je ranije bio običaj

Rumunski obrazovni sistem je već više godina kritikovan, ali je to izašlo na vidjelo tek prošle i ove godine, kad su stavljene kamere za nadgledanje u prostorijama gdje se održavaju ispiti, pa učenici nisu mogli da prepisuju, što je ranije bio običaj.

Ministarka obrazovanja Ekaterina Andronesku, koja je prije nekoliko dana preuzela tu dužnost, izjavila je danas da je situacija vrlo zabrinjavajuća i da su potrebne ozbiljne i pažljive analize.

Andronesku je danas rekla da korijeni slabih rezultata polaze još od niskog nivoa učenika iz prethodnog ciklusa, koji prelaze u viši ciklus i sa trojkama i četvorkama.

Ona je navela da će se razmatrati prijedlog da se za maturu pripreme dvije kategorije tema - za gimnaziju i za tehnološke škole, jer je među njima razlika značajna.

Za drugu sesiju mature krajem avgusta, ministarka govori o organizovanju specijalnih kurseva za maturante.

Anlitičari ocjenjuju da je vrlo slabo finansiranje nastave sa samo 2,7 odsto iz BDP-a.

Problem su i profesori koji su zbog niskih plata nemotivisani da rade, a novi kandidati za profesorsku dužnost prolaze loše na ispitima.

Panika u ministarstvu prosvjete: Ekaterina Andronesku

Među uzrocima loše situacije u rumunskom obrazovnom sistemu navode se i mnoge reforme ministara prosvjete, koji se često smjenjuju.

Kako se ocjenjuje, nepovjerenje mnogih mladih u njihovu budućnost, u šanse zapošljavanja, ne motiviše učenike da se posvete učenju.

Galerija

Bonus video: