Rusija: Poplava odnijela 141 život

Spasilačke ekipe su u Krimskom regionu koji je najviše pogođen, pronašle do sada 130 tijela stradalih
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 08:07h

U poplavama na jugozapadu Rusije, prema jutros objavljenim informacijama ministarstva unutrašnjih poslova, poginula je 141 osoba.

Velike poplave izazvane jakim kišama koje su prethodna dva dana zahvatile Krasnodarsku oblast pogodile su više od 13.000 stanovnika.

Spasilačke ekipe su u Krimskom regionu koji je najviše pogođen, pronašle do sada 130 tijela stradalih. Ranije je saopšteno da je devet osoba poginulo u Gelendžiku, jletovalštu takođe na Crnom moru, i dvoje u Novorosijsku.

Krimski distrikt udaljen 200 kilometara od ljetovališta Soči gdje će se 2014. održati Olimpijske igre, pretrpio je najveću štetu a nivo vode je prethodne noći bio je do sedam metara, saopštila je policija.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je iz helikoptera razgledao najteže pogođene oblasti i u subotu bio na ponoćnom sastanku kriznog štaba u Krimsku.

Putin je demantovao informacije da je tragičnim posljedicama poplava doprinijelo i nekontrolisano izlivanje voda iz vještackog jezera. On je rekao da to ni tehnički nije moguće i da se vodostaj u jezerima nije posljednjih dana uopšte mijenjao.

Guverner te oblasti Aleksandaer Tkačev nazvao je slične neprovjerene informcije "glupim glasinama" i izjavio je da je poplava prouzrokovana velikim kišama, pošto je za nekoliko dana pala petomjesečna količina vode. On je rekao da je to najveća poplava za posljednjih 70 godina i da je pod vodom 5.000 kuća.

Talas poplava je prekinuo sabdijevanje strujom, paralisao sav saobraćaj i rad luke Novorosijsk na Crnom moru.

Galerija

Bonus video: