IZGLASANO NEPOVJERENJE RAHOJEVOJ VLADI

Socijalisti opet na čelu Španije: Brojna pitanja na stolu

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), koja pripada lijevom centru, pokretač inicijative za glasanje o nepovjerenju vladi, dobila je podršku devet manjih opozicionih stranaka
0 komentar(a)
Pedro Sančes, Pedro Sančez, Foto: Reuters
Pedro Sančes, Pedro Sančez, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2018. 11:32h

U španskom parlamentu danas je izglasano nepovjerenje manjinskoj konzervativnoj vladi premijera Marijana Rahoja, čija je stranka prošle sedmice osuđena za korupciju, pa nakon sedam godina vlast opet preuzimaju socijalisti koji se s konzervativcima desetinama godina smjenjuju izmjenjuju na vlasti, a novi premijer postaje Pedro Sančes.

Vlast automatski preuzela Španska socijalistička radnička stranka

Promjena vlasti u mediteranskoj zemlji s 46,5 miliona stanovnika događa se u trenucima privrednog oporavka, zahtjeva za nezavisnošću pokrajine Katalonije te zabrinutosti Brisela zbog novooformljene vlasti u Italiji, piše hrvatski Indeks.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), koja pripada lijevom centru, pokretač inicijative za glasanje o nepovjerenju vladi, dobila je podršku devet manjih opozicionih stranaka, čime je 180 od 350 predstavnika u parlamentu glasalo za smjenu vlade. To su četiri zastupnika više od potrebnih. Protiv je bilo 169, a jedna osoba je bila odsutna.

Narodna stranka (PP) desnog centra dosad je vladala sa 134 zastupnika, a imala je podršku 32 zastupnika stranke centra Građani.

Izglasavanjem nepovjerenja, vlast automatski preuzima najveća opoziciona stranka PSOE koja ima samo 84 zastupnika. Kako bi se održala na vlasti do 2020. godine, za kada su zakazani idući izbori, moraće postići daljnji sporazum s lijevim Podemosom s kojim se dosad razilazila u pitanjima privrede, no najviše sa strankama koje zagovaraju nezavisnost pokrajina Katalonije i Baskije.

"Da, može se", odjekivao je poklič Podemosa parlamentom nakon što je potvrđen rezultat glasanja.

Rahoj poručio da ostavlja zemlju boljom nego što ju je zatekao

Lider PSOE-a, 43-godišnji Pedro Sančes koji postaje novi premijer, protivi se referendumima o nezavisnosti baš kao i njegov prethodnik Rahoj. Prema posljednjim anketama najpopularnija stranka su Građani, takođe protivnici referenduma, koji traže raspisivanje prijevremenih izbora u Španiji.

Dosadašnji premijer, 63-godišnji Marijano Rahoj, koji je upravljao zemljom od 2011. godine, oprostio se u petak pola sata prije početka glasanja o povjerenju njegovoj manjinskoj vladi.

"Ja ću biti prvi koji će čestitati novom premijeru jer sam demokrata i poštujem rezultat glasanja, iako se ne slažem s ovime što se dogodilo“, rekao je Rahoj u parlamentu. Nije učestvovao na jutarnjoj raspravi kada je već bio poznat stav svih stranaka.

Njegov PP je prošle sedmice najavio žalbu na odluku suda koji je stranku proglasio krivom naloživši joj plaćanje kazne od 245.492 eura zbog ilegalnog finansiranja od 1999. do 2005. godine. Prema sudskoj presudi poduzetnici su finansirali stranku u zamjenu za političke usluge. Rahoj tvrdi da niti jedan član sadašnje vlade nije osuđen.

To nije uvjerilo opoziciju koja je zbila redove uprkos svojim međusobnim razlikama. Izglasavanjem nepovjerenja Rahoju, Sančesu je pošlo za rukom ono što nije uspio napraviti na izborima 2015. i na ponovljenim izborima 2016. godine. Tada se na vlasti održao Rahoj s manjinskom vladom, uprkos optužbama na račun njegove stranke za korupciju i nezadovoljstvom zbog mjera štednje.

Narodna stranka je 2011. u jeku krize privrede smijenila s vlasti PSOE-a, a privreda sada godišnje raste po stopi od tri odsto, ali uz stopu nezaposlenosti od 16 odsto, piše Indeks.

"Bila mi je čast biti premijer bolje Španije u odnosu na onu koju sam zatekao. Za dobro Španije, nadam se da će moj nasljednik biti takav“, istakao je Rahoj koji napušta mjesto dvije godine prije isteka mandata.

Izbori ili ne

Idući izbori zakazani su za 2020. godinu, ali sada se očekuje hoće li Sančes sazvati vanredne izbore.

Njegova stranka ima samo 84 od 350 zastupnika te će opstanak privremene vlade zavisiti od dogovora s lijevim Podemosom i zagovornicima otcjepljenja pokrajina Baskije i Katalonije, s kojima se dosad nije slagao u ključnim pitanjima.

Rahoj se pak održavao na vlasti zahvaljujući podršci stranke centra Građani koja ima 32 zastupnika. Ta stranka, prema anketama najpopularnija u zemlji, insistira na trenutnom sazivanju prijevremenih izbora nazivajući buduću Sančesovu vladu „Frankenštajnovom vladom“.

PSOE je 2016. godine doživio najteži poraz od 1977. godine. Narodna stranka i PSOE mijenjaju se na vlasti posljednje četiri decenije.

Preporučujemo za Vas