Predsjedavanje EU preuzima Kipar

Prema preliminarnim informacijama, Kipar može da računa na oko 10 milijardi evra pomoći koje zvaničnici planiraju da daju za banke i fiskalne potrebe
71 pregleda 0 komentar(a)
Kipar mapa, Foto: Google map
Kipar mapa, Foto: Google map
Ažurirano: 30.06.2012. 07:21h

Kipar sjutra preuzima predsjedavanje EU sa željom da pokaže da tu dužnost može da obavi makar onoliko efikasno kao i bilo koja druga zemlja članica u jeku finansijske krize, ali i hronično napetih odnosa sa Turskom -što je specifičnost Kipra.

"Za Kipar je važno ne toliko da može da organizuje predsedavanje, već da to može da učini onoliko dobro koliko i svaka druga članica Unije", izjavio je portparol predsjedništva Kipra Kostas Jenaris.

Finansijska kriza će sigurno obilježiti period predsjedavanja, pogotovo s obzirom na to da je Kipar zapao u teškoće pod uticajem krize u Grčkoj, sa kojom ima bliske odnose, i zatražio pomoć EU uoči početka predsjedavanja.

Prema preliminarnim informacijama, Kipar može da računa na oko 10 milijardi evra pomoći koje zvaničnici evro zone planiraju da daju za banke i fiskalne potrebe, što bi, s kiparske strane, podrazumijevalo mjere štednje.

Sa druge strane, u Nikoziji tvrde da je pomoć potrebna uglavnom za banke, koje su zbog kupovine grčkih državnih obveznica zapale u gubitke.

Kipar želi da zadrži poreski sistem povoljan za preduzeća, zahvaljujući kojem je sjedište mnogih stranih kompanija.

Veliki izazov biće odnosi sa Turskom koja je zbog višedecenijskog spora dvije zemlje oko sjevernog dela Kipra, koji je pod okupacijom Turske, odlučio da bojkotuje kiparsko predsjedništvo.

Kiparski zvaničnici su najavili da neće koristiti period predsjedavanja da bi vršili pritisak za riješavanje kiparskog pitanja i ujedinjenje ostrva, ali su i istakli da se od Turske kao zemlje koja vodi pregovore o članstvu u EU očekuje da poštuju evropske institucije.

Po pisanju briselskog EurAktiva, glavni prioritet je napredak u utvrđivanju višegodiŠnjeg budžeta EU za period 2014-2020. godine.

Na Kipru su svjesni da će se ovim pitanjem prije svega baviti Savet EU i njegov predsjednik Herman van Rompej (Rompuy), i da konačan dogovor

neće moći da se postigne do kraja godine, ali se nadaju da će tokom kiparskog predsjedavanja o tom pitanju koje uvek izaziva sukobe, biti postignut makar politički dogovor.

Kipar je član EU od maja 2004. godine, a zone evra od januara 2008. godine. Glavni grad je Nikozija, a zvanični jezici grčki i turski.

Bonus video: