Da ne ide u zatvor

Ljekar i policajci osumnjičeni da su pomogli Nastaseu da lažira samoubistvo

Nastase (62) je pucao sebi u vrat kada je policija došla da ga uhapsi i odvede na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne zbog korupcije
59 pregleda 1 komentar(a)
Nastase, Foto: Unica.ro
Nastase, Foto: Unica.ro
Ažurirano: 23.02.2019. 20:45h

Rumunsko tužilaštvo je saopštilo da istražuje navode prema kojima su ljekar i trojica policajaca pomogli bivšem premijeru Adrianu Nastaseu da pokuša da izbjegne odlazak u zatvor nakon što se prošle srijede ranio prilikom pokušaja samoubistva.

Nastase (62) je pucao sebi u vrat kada je policija došla da ga uhapsi i odvede na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

Međutim, lokalni mediji dovode u pitanje ozbiljnost povreda, pošto u kolima hitne pomoći kojima je Nastase prebačen u bolnicu nije bilo mnogo krvi i sugerišu da je moguće da se radi o zavjeri kako ne bi otišao u zatvor, prenio je Rojters.

"Radnje koje su predmet krivične istrage odnose se na ometanje sprovođenja kazne... nad bivšim premijerom Adrijanom Nastaseom“, navedeno je u saopštenju Nacionalne direkcije za suzbijanje korupcije (DNA).

Državna tužiteljka Laura Kovesi je dodala da postoje sumnje u pouzdanost Nastaseove medicinske dijagnoze, a prema navodima rumunske državne televizije, istražitelji će ga saslušati čim to dozvoli medicinsko osoblje.

Imena saslušanih ljekara i policajaca nisu objavljena.

Rojtersov očevidac prisustvovao je kada je prošle srijede Nastase iznijet iz kuće i prebačen u bolnicu i tvrdi da mu je tom prilikom oko vrata bio samo lagani šal, te da nije imao masku za kiseonik, niti je bilo vidljivih krvavih mrlja.

On je najistaknutiji političar, nakon pada komunističkog režima 1989, koji je optužen za korupciju i proglašen krivim za zloupotrebu 2 miliona dolara iz državnih fondova kojim je finansirao svoju predsjedničku kampanju 2004.

Vrhovni sud je prošle nedjelje potvrdio da će bivši premijer zbog toga morati da odsluži dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Analitičari smatraju Nastaseov slučaj velikim dostignućem za Rumuniju koja je po korumpiranosti treća članica Evropske unije zbog čega još uvijek nije primljena u šengensku zonu.

Bivši premijer, koji je nakon ranjavanja operisan i zadržan u bolnici, tvrdi da je nevin i da je njegov progon politički motivisan.

Nastase je bio premijer u ljevičarskoj vladi 2000-2004. i još uvijek je istaknuta figura vladajuće Social-liberalne unije USL. Ima bliske veze sa aktuelnim premijerom Viktorom Pontom koji se i sam suočava sa optužbama za plagiranje doktorata.

Pontina Socijal-demokratska partija (PSD) je najmoćnije krilo USL-a i naširoko se smatra nasljednicom komunista diktatora Nikolaea Čaušeskua. I Ponta i Nastase su blisko povezani sa Ionom Ilieskuom, bivšim komunistom koji je bio prvi rumunski predsjednik nakon krvave revolucije 1989.