Jedan od lidera ruske opozicije zatražio azil u Holandiji

Aktivista vanparlamentarne opozicione partije "Druga Rusija" i vodeći konstruktor jedne od najvećih vojnih fabrika, Aleksandar Dolmatov, zatražio je politički azil u Holandiji
0 komentar(a)
Amsterdam, Foto: Arhiva Vijesti
Amsterdam, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.06.2012. 15:42h

Kako je danas saopštio portparol Druge Rusije Aleksandar Averin, Dolmatovu u Rusiji prijeti krivično kazna za učešće u neredima tokom protesta opozicije 6. maja u Moskvi.

Averin je objasnio da je Dolmatov odlučio da pobjegne iz zemlje pošto mu je u stanu izvršen pretres u okviru istrage vezane za nerede na protestima. On takođe tvrdi da specijalne službe prate opozicionara i da je 6. maja bio jedni privedeni kome su stavljene policijske lisice.

U istrazi oko nereda na protestima koji nisu bili dozvoljeni od strane zvanične Moskve, uhapšeno je 11 opozicionara, a advokati nekih od njih tvrde da njihove klijente istražni organi žele da prinude da daju izjave protiv lidera opozicije. To se, kako navode, posebno odnosi na poznatog blogera, opozicionara Alekseja Navalnog.

Tužilaštvo je, međutim, saopštilo da su sva saslušanja učesnika tog protesta u skladu sa zakonom.

Stanove Navalnog i drugih lidera opozicije koji su organizovali proteste protiv, kako je rečeno, falsifikovanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora, specijalne snage su pretresle, a oni su pozvani na saslušanje.

Ruski parlament nedavno je hitno usvojio zakon kojim se drastično povećavaju kazne za organizatore i učesnike protesta za kršenja pravila na mitinzima.

Bonus video: