NEVIĐENO:

Rumunski sud odlučuje hoće li na samit EU ići predsjednik ili premijer

„Predsjedništvo je zatražilo od suda da presudi u sukobu između predsjednika i premijera“
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 20:53h

Rumunski predsjednik Trajan Basesku zatražio je juče od Ustavnog suda da odluči da li on ili njegov rival, ljevičarski premijer Viktor Ponta, treba da prisustvuje samitima Evropske unije.

„Predsjedništvo je zatražilo od suda da presudi u sukobu između predsjednika i premijera“, rekla je portparolka Ustavnog suda za AFP.

Saslušanje je planirano za sjutra, dan prije početka samita EU u Briselu.

Baseskuov portparol Bogdan Oprea, odbio je da komentariše potez šefa države.

Premijer Ponta je rekao da se nalazi u velikom sukobu sa Baseskuom.

Premijer je veoma odlučan da prisustvuje samitima EU otkako je njegova koalicija lijevog centra preuzela vlast početkom maja, nakon što je vladi desnog centra izglasano nepovjerenje.

Parlament je 12. juna usvojio preporuku da Ponta prisustvuje sastancima EU o ekonomskim, socijalnim i fiskalnim pitanjima, a Basesku treba da ide na one koji se bave bezbjednošću i spoljnom politikom.

Basesku je, međutim, odmah odbacio taj potez parlamenta rekavši na konferenciji za novinare da se on „kosi sa Ustavom“ i nije pravno zasnovan.

„Opet kažem Baseskuu da ću ići u Brisel na samit EU“, poručio je Ponta nedavno.

„Ustav nije jasno precizirao ko treba da predstavlja Rumuniju na samitima EU“, rekao je Ponta

Prema lokalnim medijima, Besesku je na to odgovorio pismom u kojem je upozorio Pontu da bi on time preuzeo predsjednikove nadležnosti.

„Ustav nije jasno precizirao ko treba da predstavlja Rumuniju na samitima EU“, rekao je Ponta stranim medijima, istakavši da su taj problem u prošlosti imale zemlje poput Poljske i Finske.

„Situacija je neprijatna jer ostavlja utisak kod naših evropskih kolega da nismo u stanju da riješimo unutrašnje sukobe između naših institucija“, rekao je rumunski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši premijer Teodor Stolojan.