Švedska: Pronađen kamion sa eksplozivom u blizini nuklearke

Zona oko kamiona je evakuisana, a stručnjaci za eksploziv kažu da nema mehanizma koji bi ga aktivirao, što znači da nije bilo opasnosti od eksplozije
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 12:05h

Švedska je povećala bezbijednost oko nuklearne centrale Ringhals, pošto je u kamionu nedalako od te nuklearke nađen eksploziv.

Policija, koja ispituje mogućnost planirane sabotaže, saopštila je da su eksploziv namirisali psi tokom rutinskog pregleda u srijedu po podne u industrijskoj oblasti u krugu centrale. U policiji nijesu željeli da otkriju količinu i tip eksplozivnog materijala, javlja Asošijeted pres.

Nuklearka Ringhals, 70 kilometara južno od Geteborga, drugog po veličini švedskog grada, ima četiri reaktora. Portparol policije Tomi Niman izjavio je da je istraga u toku, ali da još nema osumnjičenih.

Prema njegovim riječima, vozač kamiona nije znao da se u vozilu nalazi eksploziv i ne smatra se da je umiješan u incident. "Neko sa strane je očigledno stavio eksploziv u kamion", rekao je Niman.

Zona oko kamiona je evakuisana, a stručnjaci za eksploziv kažu da nema mehanizma koji bi ga aktivirao, što znači da nije bilo opasnosti od eksplozije.

Zvaničnici Ringhalsa kažu da i eksplozija u kamionu ne bi izazvala nikakavu ozbiljnu štetu. Švedska ima 10 nuklearnih centrala koje daju oko polovine električne energije te zemlje.

Bonus video: