Rumunija: Bivši premjer pokušao da se ubije

Sadašnji premijer Rumunije, Viktor Ponta, poznat kao Nastaseov saveznik posjetio ga je u bolnici i kazao da je Nastaseovo zdravstveno stanje "pod kontrolom"
2 komentar(a)
Adrian Nastase, Foto: Reuters
Adrian Nastase, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2012. 07:02h

Bivši premijer Rumunije, Adrian Nastase, pokušao je da se ubije nakon što ga je Vrhovni sud te zemlje osudio na dvije godine zatvora zbog korupcije, prenio je AFP.

Bivšem premijeru Rumunije 2 godine zatvora >>>

Nastase je pucao sebi u grlo u momentu kada je policija došla u njegov dom da ga uhapsi. Bivši premijer je hitno prebačen u bolnicu da bi mu hirurški bio odstranjen metak iz grla.

Sadašnji premijer Rumunije, Viktor Ponta, poznat kao Nastaseov saveznik posjetio ga je u bolnici i kazao da je Nastaseovo zdravstveno stanje "pod kontrolom".

Nastase je osuđen za korupciju nakon što je nelegalno skupio pare za svoju predsjedničku kampanju. Dokazano je da je on 2004. prisilio državne agencije da plate "taksu" za učešće na jednoj konferenciji i od tog novca je finansirao svoju kampanju.

Nastase je premijersku funkciju obavljao od 2000. do 2004. godine. Najavio je žalbu Evropskom sudu za ljudska prava povodom izrečene kazne.

Bonus video: