Bivšem premijeru Rumunije 2 godine zatvora

Vrhovni kasacioni sud Rumunije osudio je danas bivšeg premijera Adrijana Nastasea na dvije godine zatvora zbog ilegalnog korišćenja fondova za predizbornu kampanju 2004. godine
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 18:19h

Bivši premijer Adrijan Nastase je prvi visoki političar u Rumuniji koji je osuđen zbog korupcije.

Nastase je osuđen na dvije godine zatvora i gubljenje građanskih prava na pet godine (pravo da glasa, da se kandiduje i da zauzima položaje u javnim institucijama).

Nastase, univerzitetski profesor prava, bio je ministar spoljnih poslova, premijer, predsjednik Poslaničkog doma, predsjednik Socijaldemokratske partije, kandidat na predsjedničkim izborima 2004. godine, kada je pobijedio Trajan Basesku.

Presuda je konačna, a istraga je počela 2006. godine.

Nastaseov advokat Lučijan Bolkaš je izjavio da nema "nijednog direktog dokaza o krivici" i naveo da od 1950-ih godina nije vidio sudsku presudu u kojoj se priznaje da nema direktnih dokaza.

Advokat Jon Kazaku je izjavio da je presuda Nastaseu najveća pravna greška koju je ikada vidio, jer se sudilo bez dokaza. najavio je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava i da će kazna koju će Rumunija platiti biti najveća do sada.

Nastase je osuđen jer je, kao predsjednik partije, koristio svoj uticaj u organizovanju simpozijuma "Trofej kvaliteta" iz oblasti građevinarstva. Učesnici simpozijuma su platili svoje učešće, a novac od toga je korišćen za predsjedničku predizbornu kampanju bivšeg premijera.

Vrhovni sud pravde osudio je Nastasea na dvije godine zatvora još 30. januara, ali je bivši premijer podnio žalbu pa je konačna odluka donijeta danas.

Tokom sedam godina istrage, Nastase je neprestano tvrdio da je proces politički i aludirao da je "naručen" od strane predsjednika Republike, Baseskua.

Nastase sada treba da dođe u pritvor policije koja će ga u zakonskom roku odvesti na izdržavanje kazne.

Galerija

Bonus video: