Osnivač Zare i Stadivariusa postao najbogatiji Evropljanin

Prema Blumbergovom indeksu milijardera bogatstvo španskog tajkuna poraslo je 3,8 milijardi dolara na 39,5 milijardi dolara
139 pregleda 5 komentar(a)
Amansijo Ortega, Foto: Minutodigital.com
Amansijo Ortega, Foto: Minutodigital.com
Ažurirano: 16.06.2012. 11:23h

Tvorac lanca trgovinom odjeće Inditeks , Španac Amansio Ortega postao je najbogatiji Evropljanin, pokazuje istraživanje Blumberga.Prema Blumbergovom indeksu milijardera bogatstvo španskog tajkuna poraslo je 3,8 milijardi dolara na 39,5 milijardi dolara, prenosi Banka magazin.Time je osnivač modnih kuća kao što su Zara, Massimo Dutti, Stradivarius, istisnuo s prvog mjesta vlasnika lanca Ikea, Šveđanina Ingvara Kamprada, čije se bogatstvo procjenjuje na 37,2 milijarde dolara.Vlasnik kompanije LVMH, Francuz Bernard Arnolt treći je na listi evropskih milijardera sa 22,7 milijarde dolara. Ta kompanija drži oko 50 luksuznih bendova, među kojima je i Luj Viton.Amansio Ortega istovremeno je postao i četvrti najbogatiji čovjek svijeta, iza Meksikanca Karlosa Slima, osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i Amerikanca Vorena Bafeta.

Bogatstvo Ortege je poraslo pošto su u srijedu dionice Inditeksa porasle 12,1 odsto dostižući vrijednost od 75 eura.Inditeks je saopštio kako mu je neto dobit u tromjesečnom periodu, zaključno s krajem aprila, porasla 30 odsto zahvaljujući rastu na stranim tržištima.Neto dobit iznosila je tako 432 miliona eura. Prihodi su uvećani 15 odsto i iznosili su 3,4 milijarde eura, a podražalo ih je širenje poslovanja u Gruziji, Bosni i Ekvadoru. Preduzeće ima ukupno 5,62 hiljade trgovina u 84 zemlje širom svijeta. Inditeks u septembru namjerava u Kini da pokrene internetsku prodaju brenda Zara.

Bonus video: