Njemačku čekaju zlatne godine

Njemci će imati dovoljno posla pošto su iz krize izvukli i korist: kretanje kapitala je promijenilo smjer
57 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 08:22h

Pred Njemačkom su zlatne godine, kaže Hans Verner Zin, najpoznatiji ekonomista Nemačke, zemlje kojoj dobro ide, piše Danas.

Sumom koja je dostigla 947 milijardi eura, njemačke, holandske i finske štediše spasavaju trenutno eurosistem, a da ni oni sami ni njihovi poslanici niti o tome nešto znaju niti to razumiju, kaže Zin.

Tako će Njemci narednih godina, doduše, izgubiti dio svoje imovine, ali će godine do kraja ove decenije na određeni način biti njemačke zlatne godine, tvrdi on.

Jer, Njemci će imati dovoljno posla pošto su iz krize izvukli i korist: kretanje kapitala je promijenilo smjer.

"Sad se zna koliko je rizično ulagati u inostranstvo i traže se sigurnija mada niže okamaćena ulaganja u Nemačkoj. Zato je profit u građevinarstvu danas najniži u nemačkoj istoriji, a imamo građevinski bum“, kaže Zin.

Mladi Njemci ne bi trebalo nikuda da mrdaju iz svoje zemlje - "Svjetski kapital dolazi u Nemačku i Švajcarsku jer mi još imamo pametan pravni sistem, jer imamo industrijsku bazu, izvanredan sistem profesionalnog obrazovanja za mlade ljude, koji ulični kriminal i nemire drži na niskom nivou“.

I Grci mogu da uspiju

I Grci, kaže Zin, imaju šansu: ako izađu iz eura i devalviraju drahmu. "Posle rata smo imali desetine državnih bankrota sa devalvacijama, i gotovo uvek je devalvacija bila recept za uspjeh.

Bilo bi prolaznih teškoća, bilo bi navale na banke jer ljudi prazne svoja konta kad devalvaciju nanjuše. Ali čak i ako sav svoj novac iznesu iz zemlje, to je ništa prema troškovima spasavanja“, kaže Zin.

On podsjeća da je na ime pomoći i u vidu otpisa duga Grčkoj već dato 460 milijardi eura. "Da je za Grčku napravljen Maršalov plan, u odnosu na BDP veličine onog za Nemačku, koštao bi četiri milijarde eura. Ovako, Grčka je već dobila 116 Maršalovih planova“.

Teškoće koje bi izazvali izlazak iz eurosistema i devalvacija drahme trajali bi najduže godinu dana. "Ali Grci bi opet kupovali svoj vlastiti paradajz i vlastito maslinovo ulje, turisti više ne bi putovali u Tursku nego u Grčku i pre svega, bogati Grci iz Švajcarske i od drugde, vraćali bi se da jeftino kupuju u Grčkoj i osnivaju firme“, kaže Hans Verner Zin.

Bonus video: