Rusija "samo popravlja" stare sirijske helikoptere

Rusija ne isporučuje Siriji nove vojne helikoptere već na osnovu ranije potpisanog vojno-tehničkog sporazuma samo remontuje i popravlja one isporučene prije 20 godina, tvrde ruski vojni eksperti
53 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 14:33h

Povodom izjava američkog državnog sekretara Hilari Klinton da Rusija isporučuje Siriji vojne helikoptere, ruski analitičari smatraju da je to "sasvim netačno" i da ne predstavlja ništa osim "praznih riječi" i predizborne "histerije" u Vašingtonu.

Glavni urednik magazina "Izvoz oružja" Andrej Frolov navodi da Rusija već dvije decenije ne isporučuje Siriji nove helikoptere, već ih prema ugovoru o vojno-tehničkoj saradnji popravlja i modernizuje letjelice koje su isporučene prije 20 ili 30 godina.

"Borbeni helikopteri isporučeni su Siriji još u sovjetsko vrijeme. Posljednje isporuke datiraju iz ranih devedesetih godina. Podataka o novim ugovorima za isporuku helikoptera nema", rekao je Frolov. Sa njim je saglasan i glavni urednik specijalizovanog časopisa "Moskovski odbrambeni izvještaj" Mihail Barabanov koji navodi da se "može govoriti o sirijskim helikopterima Mi-24 ili Mi-17 koji su bili na remontu u Rusiji".

Predsjednik Akademije za geopolitičke nauke i bivši visoki funkcioner Ministarstva odbrane, general-pukovnik Leonid Ivašov istakao je da nema podatke o isporukama helikoptera Siriji, ali da "nema ograničenja u vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Sirije" i da Moskva može da isporučuje tamo bilo koje oružje. "To je pseudo optužba. Kao prvo, Rusija nije ograničena u svom djelovanju prema Siriji. Drugo, gospođa državni sekretar nema dokaze, ali sumnja. To je samo predizborna histerija demokrata u Vašingtonu", ocijenio je Ivašov.

Mi24 ruski helikopter

Ekspert Instituta za strateške studije i analize Sergej Demidenko naveo je da su optužbe iz SAD "samo prazne riječi" i da zapadne zemlje žele da stvore privid da su spremne da ustanu na stranu sirijskog naroda i obore režim predsjednika Bašara Al Asada, ali da zapravo ne namjeravaju to da učine, jer to mnogo košta. "Vjerujem da Rusija u ovom slučaju igra ulogu 'lošeg momka' koji sprječava Zapad da završi sa Asadom, dok se Zapad samo pretvara da želi to da učini. Oni ne žele da bombarduju Siriju i neće to učiniti još dugo vremena", smatra Demidenko.

Zvanična Moskva još nije reagovala na izjavu Hilari Klinton, ali je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prije samo tri dana rekao novinarima u Moskvi da oružje koje Rusija isporučuje Siriji ne može da bude upotrijebljeno u građanskom sukobu.

Prema njegovim riječima, prema važećem vojno-tehničkom sporazumu dvije zemlje Rusija isporučuje isključivo raketnu tehniku za sisteme protiv vazdušne odbrane.

Galerija

Bonus video: