Ljevica ubjedljiva, kraj Sarkozijevim mjerama štednje

Socijalisti predsjednika Olanda već kontrolišu Senat a sada će, po svoj prilici, dobiti većinu i u Narodnoj skupštini
1 komentar(a)
Sarkozi, merkel, Foto: AP
Sarkozi, merkel, Foto: AP
Ažurirano: 11.06.2012. 20:28h

Mjesec dana poslije izbora socijaliste Fransoa Olanda za predsjednika Francuske, tabor ljevice je zajedno sa predstavnicima zelenih u prvom krugu jučerašnjih parlamentarnih izbora osvojio apsolutnu većinu, pa će francuska ljevica sada, u drugoj najjačoj ekonomiji Evropske unije, bez teškoća moći da sprovodi svoj ekonomski program, prenio je AFP.

Francuski predjsednik je ranije pozvao svoje sunarodnike da njegovoj stranci daju čvrstu podršku na parlamentarnim izborima kako bi mogao da sprovede obećanja data u predizbornoj predsjedničkoj kampanji.

Socijalisti predsjednika Olanda već kontrolišu Senat a sada će, po svoj prilici, dobiti većinu i u Narodnoj skupštini.

Predstavnici Sarkozijevog izbornog štaba desno konzervativna UMP partija, iako je širom zemlje ostvarila rezultat sličan Olandovoj Socijalistickoj partiji, ali nema odgovarajućeg koalicionog partnera i moraće da pređe u opoziciju, tvrdi da je Olandov tim potrošio mnogo za izbornu kampanju i da Francusku vodi ka "bankrotstvu, u situaciju u kojoj se trenutno nalaze Španija i Grčka".

Birači su se ipak odlučili da kažu ne nepopularnim mjerama štednje bivšeg francuskog predsjednika Sarkozija i da podrže plan socijalista o privrednom rastu, otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti.

Sarkozijeve ekonomske mjere mnogi Francuzi su osudili jer, kako tvrde, idu na ruku samo "bogatima", tako da su svoj glas odlučili da daju socijalistima koji se protive mjerama štednje, a konačan sud glasača biće donijet 17. juna kada se održava drugi krug francuskih parlamentarnih izbora.

Bonus video: