Venizelos pozvao na široku koalicionu vladu

Grčki socijalistički lider i bivši ministar finansija Evangelos Venizelos pozvao je na formiranje široko utemeljene koalicione vlade, koja će moći da sa kreditorima ponovo pregovara o finansijskoj pomoći
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2012. 14:34h

Venizelos, koji je učestvovao u pregovorima o prethodnom spasonosnom sporazumu, uz djelimično otpisivanje državnog duga, upozorio je da uska koaliciona vlada ne bi bila kadra da pregovara o boljim uslovima za dobijanje finansijske pomoći, prenio je AP.

On je rekao da je svoj predlog proslijedio liderima četiri stranke, uključujući i konzervativnu Novu demokratiju i radikalnu ljevičarsku koaliciju Sirizu, i pored toga što Siriza prijeti da će se u potpunosti povući iz pregovora.

Venizelisovi socijalisti pretrpjeli su težak poraz na izborima održanim 6. maja, spustivši se na treće mjesto pošto je podrška koju uživaju opala sa 44 na samo 13 odsto, podsjeća AP.

Pošto su postizborni koalicioni pregovori propali, Grci će za nedjelju dana ponovo izaći na izbore, ali se ni ovoga puta, kako procjenjuje AP, ne očekuje da će ijedna od stranaka odmah osvojiti većinu.

Čelnici grčkih stranaka se pribojavaju političke pat pozicije

Izbori 17. juna mogli bi da odluče o budućnost Grčke u eurozoni a birači su podijeljeni oko 130 milijardi eura vrijedne međunarodne pomoći koja u životu održava grčku privredu, koje se već pet godina nalazi u recesiji, po cijenu oštrih i vrlo nepopularnih mjera štednje.

"Izgleda da idemo prema pat poziciji", izjavio je Evangelos Venizelos, čelnik socijalističke stranke PASOK na konferenciji za štampu.

"Ni jedan od scenarija nakon izbora izgleda ne vodi ka rješenju. Oni vode prema nepostojanju vlade", upozorio je.

Po internim stranačkim anketama koje u nedjelju prenose dva lista, stranka Nova demokratija, koja je za međunarodnu pomoć, ima tijesnu prednost pred radikalno lijevom strankom SiRIZA, koja odbacuje sporazum s EU-om i MMF-om, ali izgleda da ni jedna stranka nije dovoljna snažna da sama formira vladu.

PASOK daleko zaostaje i za Novom demokratijom i za SIRIZA-om ali bi mogao da ima ulogu u formiranju koalicijske vlade.

Venizelos je rekao da bi i Nova demokratija i SiRIZA trebali biti uključeni u vladu nacionalnog jedinstva kako bi se izbjegli ulični protesti protiv bilo koje nove vlade.

SiRIZA je odmah odbacila Venizelosov poziv na jedinstvo za koji je ocijenila da je tipičan primjer "nedostatka jasnoće" kakav je PASOK nudio u krizi. Čelnik Nove demokratije Antonis Samaris je, međutim, također upozorio na moguću katastrofu.

"Treća runda izbora bila bi samoubistvo. Moramo imati vladu po svaku cijenu", rekao je Samaris u razgovoru za televiziju Mega.

Bonus video: