NAVRATITE KASNIJE...

Nove tenzije u odnosima Rumunije i Mađarske

Rumunski zvaničnici pozvali su mađarskog kolegu da odloži posjetu Rumuniji nakon lokalnih izbora, kako su naveli, jer je "vrlo važno" da se izbori odvijaju slobodno
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 20:14h

Rumunski parlament pozvao je predsjednika parlamenta susjedne Mađarske Lasla Kovera da odloži posjetu mađarskoj manjini u Rumuniji

Predsjednici Senata i Poslaničkog doma rumunskog parlamenta Vasile Blaga i Roberta Anastase uputili su danas pismo mađarskom zvaničniku u kojem su od njega zatražili da odloži posjetu mađarskoj manjini u toj zemlji za period poslije lokalnih izbora zakazanih za 10. jun.

Predstavnici mađarske manjine u Rumuniji najavili su danas da će Kover sjutra posjetiti kandidate Mađarske građanske partije za lokalne izbore na osam lokacija i da će učestvovati na svečanosti povodom kraja predizborne kampanje te stranke.

i bez miješanja u unutrašnje stvari te zemlje.

"Bilo koje direktno miješanje u unutrašnji demokratski proces suprotno je evropskom duhu i kontraproduktivno za težnje Rumunije i Mađarske, pa i mađarske manjine", navodi se u pismu upućenom Koveru.

Odnosi Rumunije i Mađarske zaoštrili su se po drugi put u posljednjih osam dana.

Premijer Rumunije Viktor Ponta prethodno nije dozvolio da se na rumunskoj teritoriji ponovo položi urna sa pepelom mađarskog pisca Njira Jožefa, jer je za vrijeme Drugog svjetskog rata on bio "antirumun, antisemita i pro-fašista".

Predsjednik Mađarskog parlamenta, koji se nalazio u posjeti Rumuniji kako bi prisustvovao tom događaju, nazvao je taj stav rumunske vlade "necivilizovanim, neprijateljskim i varvarskim, paranoičnim, histeričnim i komičnim".

Ponta je ocijenio da je ta izjava "neprihvatljiva" i pozvao Kovera da se izvini.

Na konferenciji grupe "Prijatelji jedinstva" EU, 1. juna u Bukureštu, premijer Ponta nije želio da se sastane sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, tražeći od njega da se prvo ogradi od Koverovog stava.

Galerija

Preporučujemo za Vas