Ko stoji iza papinog batlera?

U Italiji ne jenjava afera "VatiLiks", koja je povezana sa hapšenjem Paola Gabrielea, ličnog batlera pape Benedikta XVI
71 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 19:46h

Afera VatiLiks (VatiLeaks), koja već duže vrijeme potresa "državu u državi", u par riječi može se okarakterisati kao: korupcija, pronevjera, loše upravljanje pa čak i mogući planu za atentat na papu.

„Hapšenje Gabrielea dramatični je vrhunac afere, jer sem njega ne postoji niko drugi ko je papi u tom smislu bio bliži", rekao je glavni urednik Katoličke novinske agencije Ludvig Ring-Ajfel.

Paolo Gabriele radio je kao papin batler od 2006. godine. Taj 46-godišnjak bio je najverovatnije jedina osoba koja je papu svakodnevno viđala u njegovom „pidžama izdanju“, navodi talijanski list "Libero".

Gabriele mu je pomagao prilikom odijevanja, posluživao obroke i pospremao njegovu spavaću sobu. I u javnosti je Gabriele vrlo često stajao tik do pape – na primjer ukoliko bi tokom javnih nastupa padala kiša pridržavao je papi kišobran.

On je, uz lične sekretare Džordža Gansveina i Alfreda Zuereba, kao i četiri časne sestre, pripadao najužem krugu "papine porodice". Ta činjenica, kao i informacije iz knjige "Njegova svetost" (Sua Santita") televizijskog novinara Đanluiđija Nucija, koja se našla u prodaji prošle sedmice, navela je policiju da posumnja da je batler glavni krivac za "curenje" vatikanskih tajnih dokumenata.

Naime, ta knjiga sadrži ne samo povjerljiva pisma koja je papa primao, ali i sam pisao, već i razna druga povjerljiva dokumenta koja su nedavno osvanula na stranicama internet-portala VatiLeaks.

Riječ je, između ostalog, i o prepisci papinog sekretara Gansveina o prebacivanju novca sa računa Fondacije Ratzinger na račun Vatikanske banke. Nije bilo predviđeno da ta dokumenta budu sačuvana u arhivi Svete stolice pa zato tamo nisu ni registrovana, što znači da je "krtica" mogla da ih pronađe direktno na stolu pape ili njegovog privatnog sekretara.

Drugim riječima, „izdajnik“ je morao da ima gotovo neograničen pristup papinim odajama. Istraga i pretresi koji su izvršeni u privatnim prostorijama batlera Paola Gabrielea potvrdili su sve sumnje. Navodno je policija iz njegovog stana iznijela četiri kutije do vrha pune povjerljivih dokumentima.

Međutim, ni nakon njegovog hapšenja priča još nije gotova. Naprotiv, čini se kao da je time otvoreno još više pitanja na koja do sada još nisu stigli konkretni odgovori - navodi "Deutsche Welle".

Obzirom na to da Vatikan za sada "škrtari" po pitanju objavljivanja daljih informacija, italijanski mediji objavljuje brojne teorije zavjere. Jedino u čemu se one za sada poklapaju, odnosno u čemu se većina autora teorija slaže jeste pretpostavka da Gabriele nije bio sam.

"On je vrlo jednostavna osoba koja ne bi imala ni mogućnosti, a ni volje da sama sve organizuje. Vjerujem da iza njega stoji neko ko se nalazi na nekom visokom položaju", uvjeren je stručnjak za Vatikan iz torinskog dnevnog lista "Stampa" Marko Tosati.

"Corriera della Sera" navodi čak da se pod sumnjom nalazi jedan od kardinala, to je vrlo brzo demantovao portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Nagađanja i spekulacije oko moguće borbe za moć u Crkvi, odvijaju se i dalje punom parom.

Jedan od anonimnih izvora kojeg citiraju italijanski mediji konkretno navodi da je riječ o želji da se nađe protivteža kardinalu-sekretaru Tarcisiu Bertoneu koji navodno ima previše uticaja i moći.

Bertone je navodno već otpustio ili premjestio nekolicinu saradnika u Vatikanu, između ostalih i guvernera grada Vatikana (on je sada vatikanski ambasador u Vašingtonu) kako bi prikrio korupciju svojih sopstvenih saradnika.

"To premještanje guvernera bio je samo početak cijele priče", navodi rimski dnevnik.

I glavni urednik Katoličke novinske agencije Ludvig Ring-Ajfel vjeruje da se informacije objavljenje na stranicama VatiLeaksa u prvom redu odnose na Bertonea, na njegovu moć, način komunikacije i način vladanja.

"Bivši guverner "stao je na žulj" mnogima, pa nije ni čudo da je premješten u Vašington. On je tražio više transparentnosti i efikasnosti pa je takoreći bio kažnjen zbog pokušaja promjena, odnosno, sukoba sa vladajućima na vrhu", kaže Ring-Ajfel.

Galerija

Bonus video: