Vatikan osudio knjigu o seksualnosti opatice iz SAD

Kongregacija za doktrinu vjere saopštila je da je Farli u svojoj knjizi iz 2006. godine ili ignorisala crkvena učenja o osnovnim pitanjima o seksualnosti ili ih tretirala samo kao jedno od mnogih mišljenja
61 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 18:08h

Vatikan je danas oštro kritikovao knjigu o seksualnosti američke opatice Margaret Farli, navodeći da ta knjiga predstavlja "pogrešno razumijevanje" katoličke ideologije i da je protivrječna nekim ključnim crkvenim učenjima o pitanjima poput masturbacije, homoseksualizma i braka.

Vatikan je naveo da je knjiga "Just Love: A Framework for Christian Sexual Ethics", Margaret Farli, koja pripada vjerskom redu Sestara milosrđa i profesor je hrišćanske etike u teološkoj školi Univerziteta Jejl, nanijela "ozbiljnu štetu" vjernicima.

Kongregacija za doktrinu vjere saopštila je da je Farli u svojoj knjizi iz 2006. godine ili ignorisala crkvena učenja o osnovnim pitanjima o seksualnosti ili ih tretirala samo kao jedno od mnogih mišljenja.

Farli je danas poručila da ona nikad nije namjeravala da u svojoj knjizi prikaže tekuća zvanična crkvena učenja, već je prije željela da istražuje seksualnost kroz različite vjerske tradicije, teološke izvore i ljudska iskustva.

Analiza ove knjige u Vatikanu je počela 2010. godine, a papa Benedikt XVI naredio je da odluka nakon analize bude javno objavljena.

Šta je to zasmetalo Vatikanu

Posebni problemi na koje je Vatikan ukazao su pitanja koja "afirmišu stavove koji su u direktnoj suprotnosti sa katoličkim učenjem u oblasti seksualnog morala".

Dok je Farli u knjizi navela da masturbacija ne predstavlja moralni problem i može prije da pomogne odnosima nego da ih ometa, Vatikan je istakao da je masturbacija, prema crkvenom učenju, "suštinsko i ozbiljno pogrešan čin".

Stav Farlijeve je da treba poštovati homoseksualce i njihove aktivnosti, a Vatikan navodi da homoseksualce treba poštovati ali da su njihove aktivnosti "suštinski poremećene", a da bi legalizacija brakova između osoba istog pola bio znak odobravanja "devijantnog ponašanja" i da bi time bio obezvrijeđen tradicionalni brak.

Farli je priznala da se njeni stavovi o nekim pitanjima udaljavaju od tradicionalne doktrine, ali da su bez obzira na to koherentni u teološkim i moralnim tradicijama.

Vatikan je prošlog mjeseca odlučio da pod nadzor stavi najveću grupu američkih časnih sestara, optužujući ih za podrivanje crkvenih učenja i uvođenje "radikalnih feminističkih tema" koje nisu u skladu sa katolicizmom.

Galerija

Bonus video: