U AUA otpremnina za pilota i preko pola miliona eura

Među 120 pilota koji su se odlučili da napuste AUA nalazi se oko 100 kapetana sa dugim stažom koji su dobijali plate na osnovu najstarijeg i najskupljeg kolektivnog ugovora
0 komentar(a)
Avion, Foto: Arhiva Vijesti
Avion, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.06.2012. 13:01h

Austrijsku aviokompaniju AUA napustilo je 120 pilota i 221 člana letećeg osoblja, pošto je u subotu u ponoć istekao rok za prihvatanje novog ugovora.

AUA je, na osnovu odluke uprave kompanije radi smanjenja gubitaka, spojena sa sestrinskom kompanijom "Tirolien", na čiji je ugovor prešlo osoblje.

Ukupno AUA/Tirolien zapošljava oko 1. 000 pilota i više od 2.000 stujardesa.

Od 1. jula svi zaposleni u ovoj kompaniji prelaze na daleko nepovoljniji ugovor "Tiroliena", a ko je odbio da prihvati te uslove do subote je mogao da da "privilegovani otkaz", koji mu obezbjeđuje otpremninu u najvećem iznosu od 550.000 eura za pilote sa dugim stažom.

Među 120 pilota koji su se odlučili da napuste AUA nalazi se oko 100 kapetana sa dugim stažom koji su dobijali plate na osnovu najstarijeg i najskupljeg kolektivnog ugovora.

Osoblje AUA je odbijalo prelazak na nepovoljniji ugovor, ali uprava kompanije nije odustajala od svoje namjere, zbog čega je u posljednja dva mjeseca aviokompanija bila suočena sa neobično velikim brojem prijavljenih bolovanja letačkog osoblja, što je imalo za posljedicu otkazivanje brojnih letova.

Bonus video: