EU spremna da Grčkoj zatvori granice

Ukoliko Grčka, zbog krize oko eura, bude dospjela u vanredno stanje EU bi mogla ponovo da uvede granične kontrole, tvrdi bečki dnevnik "Standard", ukazujući da Savjet u Briselu i države članice već razmatraju najgori scenario
66 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 15:11h

U EU se na najvišem nivou razmatraju razne mogućnosti, odnosno koje bi posljedice krah u Grčkoj mogao da ima po bezbjednosno stanje u Uniji, piše bečki dnevnik "Standard" i navodi da se u Savjetu Evrope "već vodi diskusija o tome kako je moguće zatvoriti granice u slučaju uvođenja vanrednog stanja u Grčkoj".

Sve države EU, kako navodi list, pripremaju se za ovu mogućnost.

U Briselu nisu željeli da iznose detalje, piše list i dodaje da se strahuje da bi u slučaju haosa u Grčkoj veće svote novca mogle biti ilegalno iznijete u inostranstvo i da bi moglo doći do porasta kriminala.

Planovi za hitne slučajeve su "veoma škakljiva stvar", upozoravaju eksperti u Briselu ukazujući na značaj slobodnog tržišta i otvorenih granica. Na drugoj strani, Grčka je u EU trenutno glavna zemlja preko koje ulaze ilegalni imigranti.

Formalno zatvaranje granica, kako ukazuje "Standard", ne bi bio veći problem, za razliku od diskutovanog istupanja Grčke iz eurozone, što nije predviđeno u sporazumima EU.

U Šengenskom sporazumu, međutim, postoje jasna pravila, koja bi omogućila ovakvu mjeru.

Najprije treba da se utvrdi koji stepen prijetnje će se primijeniti. Susjedne zemlje mogu, u slučaju opasnosti po javnu bezbjednost i red, odmah da zatvore granice, najprije na 30 dana, odnosno da ponovo uvedu granične kontrole.

Ta mjera , prema sporazumu, kako podsjeća "Standard", može biti produžena za daljih mjesec dana, a potom Savjet ministara EU mora da odluči o daljem djelovanju.

Galerija

Bonus video: