Oland smijenio tri visoka zvaničnika za bezbijednost

Fransoa Oland je, u intervjuu kasno u utorak, rekao da je cilj ovih smjena da službe više ne budu partijske
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Dawn.com
Fransoa Oland, Foto: Dawn.com
Ažurirano: 30.05.2012. 14:28h

Francuski predsednik Fransoa Oland smijenio je danas tri najviša funkcionera službe bezbijednosti, koji su bili meta kritika da su tijesno povezani s prethodnim šefom države Nikolom Sarkozijem.

Francuska vlada je u saopštenju navela da su smijenjeni čelnik obavještajne službe (DCRI) Bernar Skarsini, generalni direktor nacionalne policije Frederik Pešnar i prefekt pariske policije Mišel Goden. Na čelo DCRI je postavljen Patrik Kalvar, na čelo nacionalne policije Klod Balan, a novi prefekt pariske policije je Bernar Buko, prenio je AFP.

Oland je, tokom predizborne kampanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 6. maja, izjavio da su pojedini visoki funkcioneri službe bezbijednosti previše bliski sa Sarkozijem i da Francuska nije država Sarkozijeve Unije za narodni pokret (UMP).

Fransoa Oland je, u intervjuu kasno u utorak, rekao da je cilj ovih smjena da službe više ne budu partijske.

"Zamijeniće ih izuzetno kvalitetni visoki funkcioneri jer želim da učvrstim javnu bezbijednost i da policija bude poštovana kao institucija", kazao je Oland.

Skarsini je bio meta optužbe da je, u okviru navodno ilegalne policijske istrage čiji je cilj bio da se identifikuje izvor informacija o skandalu oko finansiranja Sarkozijeve kampanje, dobio spisak telefonskih razgovora koje je vodio jedan novinar. Lider UMP Žan-Fransoa Kope nazvao je smjenu čelnika službe bezbijednosti "lovom na vještice".

Bonus video: