EK plaća mladima odlazak na razgovor za posao

Ovim projektom se mladi stimulišu da se sele unutar EU kako bi se zaposlili
0 komentar(a)
mladi eu, Foto: Euobserver.com
mladi eu, Foto: Euobserver.com
Ažurirano: 28.05.2012. 19:06h

Evropska komisija je prošle sedmice pokrenula pilot-projekt „Vaš prvi EURES posao“ kojim treba da se podstakne prekogranična mobilnost mladih ljudi koji traže, ili žele da promijene posao van svoje matične države, a na teritoriji EU.

Projekat ima za cilj da pokrene relativno inertne Evropljane da se više sele unutar EU, što joj vjerovatno više odgovara nego da stalno prima nove, nedovoljno kvalifikovane imigrante iz neevropskih zemalja.

Ova inicijativa je dio evropske strategije koja bi trebalo da predstavlja prvi korak ka transformaciji postojeće mreže agencija za zapošljavanje u jedinstvenu evropsku berzu rada.

Nezaposlenost mladih u EU je rekordna, i prema posljednjim podacima Eurostata iznosi 22,6 odsto, (svjetski prosjek je 12,6 odsto, prema Međunarodnoj organizaciji rada, ILO). Španija i Grčka imaju najveću nezaposlenost mladih do 25 godina, od 46,4, odnosno, 44,4 odsto.

Međutim, poznato je da ima djelova u Evropi gdje je nezaposlenost ispod 10 odsto, a u Bavarskoj je samo 4 odsto.

Plan EK je da poveća transparentnost evropskog tržišta rada i da zainteresovanim stranama, kako onima koji traže posao, tako i poslodavcima pruži tačne i pravovremene informacije o slobodnim radnim mjestima, kao i da oformi opštu bazu podataka o kandidatima za tražene poslove, njihovim kvalifikacijama i radnom iskustvu.

Mladi koji traže posao mogu da računaju na pomoć EU u visini od 200 do 300 eura prilikom odlaska na razgovor za dobijanje posla u inostranstvu

Planom je predviđeno da u prvoj fazi učestvuju biroi za zapošljavanje iz Njemačke, Danske, Španije i Italije, koji bi trebalo da pruže pomoć za oko 5.000 lica u dobi od 18 do 30 godina, koji žele da radni odnos zasnuju van granica svoje zemlje.

EU će maksimalno olakšati pristup informacijama kako i gdje naći posao u EU, a predviđeni su i određeni finansijski podsticaji za lica koja traže posao, kao i za poslodavce. To se, prije svega odnosi na mala i srednja preduzeća, odnosno na firme do 250 zaposlenih.

Mladi koji traže posao mogu da računaju na pomoć EU u visini od 200 do 300 eura prilikom odlaska na razgovor za dobijanje posla u inostranstvu, a u slučaju povoljnog rješenja i preseljenja, EU je spremna da ih dotira sa dodatnih 900 eura.

Bonus video: