Predsjednik Vatikanske banke tvrdi da je smijenjen jer je htio transparentnost

Vatikan je njegovu tvrdnju odbacio i ocijenio da je doskorašnji predsjednik Vatikanske banke bio neefikasan
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 08:46h

Predsjednik Vatikanske banke, Etore Goti Tedeski, kojeg je u četvrtak smijenio odbor spoljnih finacijskih stručnjaka, tvrdi da je žrtva svojih nastojanja da tu banku učini otvorenijom.

"Platio sam za svoju transparentnost", rekao je Goti Tedeski, prenosi Poslovni dnevnik.

Vatikan je njegovu tvrdnju odbacio i ocijenio da je doskorašnji predsjednik Vatikanske banke, poznate i pod nazivom Institut za vjerske djelatnosti (IOR) bio neefikasan.

Goti Tedeski, konzervativni katolik koji je nekada radio za špansku banku "Banco Santander", bio je predsjednik IOR-a do 2009. godine i istaknuta je ličnost u Italiji. Pisao je komentare o financijskoj etici za vatikanski list i druga izdanja, a često se pojavljivao i na konferencijama posvećenim poslovnoj etici.

U saopštenju Vatikana navodi se da ga je upravni odbor smijenio jer "nije izvršavao funkcije od primarne važnosti za njegovu dužnost". Banka će tražiti novog predsjednika koji može uspostaviti pune i efikasne odnose između Instituta i finansijske zajednice, zasnovane na uzajamnom poštivanju međunarodno prihvaćenih standarda.

Izvor upoznat s događajima povezanim sa smjenom rekao je da je odbor stalno pozivao Goti Tedeskija da bude prisutniji u svakodnevnom poslovanju banke, bolje upozna svoje menadžere i manje vremena posvećuje medijima.

Bonus video: