Ginter Gras u novoj poemi kritikuje EU zbog odnosa prema Grčkoj

Njemački nobelovac Ginter Gras (84) oštro je danas kritikovao način na koji se zemlje Evropske unije (EU) odnose prema svojoj članici Grčkoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 15:18h

U poemi slavnog pisca "Sramota Evrope" koju je objavio dnevnik Zidojče cajtung Grčka se označava kao zemlja "osuđena na siromaštvo".

Ginter Gras u poemi dalje navodi da je Grčka "neskriveno izložena ruglu".

Poema se završava upozorenjem: "Ti ćeš, Evropo, propasti u malodušnosti, lišena one zemlje čiji te je duh osmislio".

Poema se završava upozorenjem: "Ti ćeš, Evropo, propasti u malodušnosti, lišena one zemlje čiji te je duh osmislio"

"Ne mislim da to (Grasovu poemu) treba uzeti ozbiljno, jer se ona razilazi sa realnošću, pogotovu stoga što je Grčka dobila veliku pomoć koja u krajnjoj instanci ne dolazi od država nego od građana i iz njihovih novčanika", naglasio je Krihbaum.

Grčka se već mjesecima bori sa dužničkom krizom koja, u predvečerje novih izbora zakazanih za 17. jun, prijeti da tu zemlju izvede iz zone eura i dovede do bankrota.

Srž raskola u grčkom biračkom tijelu nalazi se na liniji koja dijeli one koji smatraju da je jedini put iz krize onaj koji od Grčke, uz oštre mjere štednje a u zamjenu za dalje kredite, zahtijeva EU, i one koji smatraju da Grčka treba da krene svojim putem ne izlažući se više diktatu EU.

Ginter Gras, koji je svjetsku slavu stekao romanom "Limeni doboš" iz 1959. kojim se otvoreno obračunao sa nacizmom u svojoj zemlji, u aprilu je objavio poemu "Ono što mora biti rečeno" kojom je ustalasao svjetsku javnost a u kojoj je kritikovao "licemjerje Zapada spram izraelskog nuklearnog programa", označivši prijetnje jevrejske države Iranu kao "prijetnju ionako krhkom svjetskom miru".

Godine 2006. Ginter Gras je u šokantnom intervjuu priznao da je, kao 17-togodišnjak, na kraju Drugog svjetskog rata, bio pripadnik jedne SS jedinice njemačkog Vermahta.

Galerija

Bonus video: