Norveška: Prvi štrajk nakon 28 godina, ne rade ni škole

}Štrajkuje se na neodređeno vrijeme, a akcija obuhvata 25 do 30 hiljada od 600 hiljada zaposlenih u javnom sektoru na državnom i lokalnom nivou
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 09:17h

Zaposleni u državnoj administraciji u Norveškoj, zemlji koja se rastom ističe u krizom pogođenoj Evropi, počeli su prvi štrajk u zadnjih 28 godina, zato što su im propali pregovori o platama.

Zbog štrajka ne rade škole, a zatvoreni su i vrtići i druge javne ustanove, prenosi hrvatski "Business".

Štrajkuje se na neodređeno vrijeme, a akcija obuhvata 25 do 30 hiljada od 600 hiljada zaposlenih u javnom sektoru na državnom i lokalnom nivou.

Vjeruje se da će se štrajk i proširiti ne postigne li se dogovor.

"Da baš javni sektor bude prvi u redu za smanjivanje? To je veoma neobično", kazao je jedan od sindikalnih pregovarača, Arne Johanesen

Sindikalni zvaničnici kažu da rast plata u javnom sektoru stalno kaska za platama u privatnom, te da vladini zaposleni imaju pravo na više povlastica od snažne norveške ekonomije.

"Da baš javni sektor bude prvi u redu za smanjivanje? To je veoma neobično", kazao je jedan od sindikalnih pregovarača, Arne Johanesen. Sindikalni zahtjevi "nijesu drski", dodao je Johanesen.

Vlada očekuje da plate ove godine porastu za 3,75 odsto, a dogodine za 4 odsto, u skladu sa prognozama centralne banke.

Pojedinosti o pregovorima nijesu poznate, ali zna se da privatni sektor govori o ovogodišnjem rastu plata od nešto ispod 4 odsto.

Galerija

Bonus video: