Rumuni za većinski izborni sistem

Zakon predviđa i ukidanje cenzusa od pet odsto za ulazak u parlament, jer u većinskom sistemu ne postoji potreba za cenzusom kao u proporcionalnom sistemu
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 19:48h

Donji dom rumunskog parlamenta izglasao je danas novi izborni zakon o uvođenju većinskog sistema na izborima za parlament koji će biti održani u novembru.

Za novi zakon glasalo je 180 poslanika, protiv je bilo 30, a 29 je bilo uzdržano. Na izbornim listama biće i kandidati političkih partija i nezavisne ličnosti koje do sada, u proporcionalnom izbornom sistemu, nijesu imale velike šanse da udju u parlament, jer im nije pomagao rezultat neke političke partije.

Zakon predviđa da u parlament uđe kandidat koji osvoji najveći broj glasova u izbornoj jedinici, dok je ranije, prema proporcionalnom sistemu, u parlament mogao da udje i drugi ili četvrti kandidat s liste, ako je njegova partija imala većinu u toj jedinici, prenosi B92.

Zakon predviđa i ukidanje cenzusa od pet odsto za ulazak u parlament, jer u većinskom sistemu ne postoji potreba za cenzusom kao u proporcionalnom sistemu.

Taj model glasanja, preuzet iz britanske prakse, teži ka tome da u parlament udju dvije jake partije, što znači da poslije izbora nisu potrebne koalicije s manjim partijama.

Novi izborni zakon predložili su lideri Socijaldemokratske partije (PSD) i Nacionalne liberalne partije (PNL) Viktora Ponte i Krina Antoneskua, odnosno bivša opozicija koja je formirala novu vladu pošto je prethodnoj u parlamentu izglasano nepovjerenje.

Bonus video: