Švedski novinari osuđeni zbog istrage trgovine oružjem

Sud u Malmeu osudio je danas trojicu novinara švedskog tabloida Expressen jer su 2010. ilegalno kupili oružje u sklopu istraživačkog teksta o tome kako je u Švedskoj lako ilegano nabaviti oružje
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 16:37h

U oktobru 2010., kada je usamljeni ubica sijao strah ulicama Malmea, novinar "Expressen"-a bez većih je teškoća kupio "na crno" poluautomatski pištolj i municiju, a zatim je pozvao policiju.

Dosuđene su im uslovne zatvorske kazne i novčane kazne od 30.000 kruna (3.300 eura) za glavnog urednika i upola manje svote za urednika vijesti i izvještača.

Dosuđene su im uslovne zatvorske kazne i novčane kazne od 30.000 kruna (3.300 eura) za glavnog urednika i upola manje svote za urednika vijesti i izvještača.

Matson je najavio da će se list žaliti na presudu jer je "važno objasniti način rada istraživačkog novinarstva", rekao je za švedsku novinsku agenciju TT.

Obrana se branila pravom na slobodu informisanja, ali je sudija Eva Vendel Rosberg obrazložila da "novinari nisu slobodni da počine prekršaj da bi napisali priču".

Predsjednik švedskog novinarskog društva Jonas Nordling rekao je da novinarima nije dozvoljeno da krše zakone "u ličnom interesu", ali to mogu da čine "ako žele da ukažu na društvene mane, što je dio novinarske misije".

"Expressen" neće odustati od nekonvencionalnih metoda u istrazi zločina koje policija i pravosuđe ne uspijevaju da suzbiju, najavio je list.

Ubica, zbog kojeg je "Expressen" krenuo u akciju, 40-godišnji Peter Mangs, uhapšen je i optužen za tri ubistva i 12 pokušaja rasno motivisanih ubistava.

Bonus video: