Papa održao misu posvećenu siromašnima

"Vapaj siromašnih je svakog dana sve glasniji, ali se svakog dana sve manje čuje, jer dominira buka nekoliko bogatih, koji su uvek malobrojniji i uvjek bogatiji", rekao je papa u besjedi
92 pregleda 2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2018. 11:50h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo osudio je danas "buku nekoliko bogatih" zbog čega se ne čuje "vapaj siromašnih" tokom mise održane podovom drugog Svjetskog dana siromašnih.

Papa je održao misu u crkvi Svetog Petra u Rimu u prisustvu oko 6.000 siromašnih i rekao da je "nepravda izopačeni korjen siromaštva".

"Vapaj siromašnih je svakog dana sve glasniji, ali se svakog dana sve manje čuje, jer dominira buka nekoliko bogatih, koji su uvek malobrojniji i uvjek bogatiji", rekao je papa u besjedi.

Franjo je rekao da se moli da se čuje "vapaj siromašnih, dok bogataši drže bankete na koje, prema pravdi, imaju svi pravo".

Papa će poslije mise prirediti ručak za 3.000 siromašnih.

Vatikan takođe nudi i besplatne ljekarske preglede. Slična akcija je prošle godine organizovana.

Papa, koji od početka svog pontifikata 2013. godine osuđuje "međunarodnu ravnodušnost" prema siromašnima, naložio je slične akcije u biskupijama.

Papa je prije nekoliko godina postavio tuš kabine za beskućnike u Rimu, a prije dvije godine je postavio crveni tepih za doček 3.500 beskućnika iz 22 evropske zemlje, kojima je zatražio da mu "oproste u ime hrišćana koji ne razumiju siromašne ljude".

Bonus video: