Seksi Cipras -- šarmer ili spasilac?

Za neprijatelje - koje uglavnom čini cijeli politički establišment Grčke i cjelokupno rukovodstvo EU - on je nepromišljeni šarmer koji svoju zemlju vuče u sigurnu propast
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 21:25h

Treba biti pošten i reći da se pridjev „seksi“ baš i nije koristio pri opisivanju većine grčkih političara.

Kada je Aleksis Cipras, 37-godišnji bivši student radikal koji je daošao u poziciju da postane najmoćniji čovjek u Grčkoj, bez kravate sjeo za pregovarački sto preko puta sredovječnih partijskih lidera, bilo je jasno da je Grčka politika na putu da se promijeni, navodi Rojters.

Bivši komunista koji vozi motor, sa gustom crnom kosom i sjajnim očima, Cipras je zaveo javnost obećanjima da će im obezbjediti ono za šta evropski lideri tvrde da je nemoguće: da Grčka ostane u eurozoni, a da poništi ugovor o uslovima dobijanja paketa pomoći koji treba da je spasi od bankrota.

Za neprijatelje - koje uglavnom čini cijeli politički establišment Grčke i cjelokupno rukovodstvo EU - on je nepromišljeni šarmer koji svoju zemlju vuče u sigurnu propast lažnim obećanjima lakih rješenja.

Nakon samo tri godine iskustva u parlamentu i bez pravnih ili ekonomskih osnova, kažu da bi on bio izrazito nedorastao zadatku kada bi se našao za stolom sa ECB ili MMF-om.

Međutim, za pristalice – čiji je broj sada daleko iznad očekivanja za jednu radikalnu ljevicu - on je spasilac, jedini lider koji je dovoljno hrabar da uzme vlast iz ruku nesposobnih, pokvarenih staraca koji su protraćili budućnost Grčke omladine, piše Rojters.

Ideja o zgodnom mladom radikalu primamljiva je dosta starijoj generaciji u zemlji koja je još uvijek opčinjena legendama o borbi protiv diktature iz perioda 1967-1974.

Cipras je odbio da se pridruži velikoj koaliciji sa socijalistima i konzervativcima koje krivi da Grčku vuku u siromaštvo.

Mladi Grci zvuče gotovo omamljeno. Slogan koji kruži internetom koristi prednost rimovanja: „Naprijed Aleksi, za Grčku, to je seksi“.

Osim političkih predloga, na njegovoj Fejsbuk strani se nalaze mnogobrojna srca, poljupci i „smajliji“ koje mu ostavljaju obožavateljke.

„Odmah bih se udala za tebe“, napisala je jedna od njih.

„Sviđa mi se jer je dio naše generacije. Moja generacija je ona koja stvarno pati“, kazala je za Rojters Harula Romanos, 21-godišnja studentkinja matematike. „Nemamo budućnost i zaista vjerujem da on to može da promijeni. Bojim se da bi mu to što je zgodan moglo naškoditi, jer ga neće uzeti za ozbiljno.“

Cipras bi se povukao iz NATO-a i zatvorio njihove baze, zaustavio bi otplatu nacionalnog duga, poništio privatizacije, zaplijenio banke, ukinuo poreze na prodaju i bogatima uveo porez od 75 odsto

„Muž mi kaže 'Jesi li ti luda?'. Ali zašto da ne glasam za njega? On je zgodan i mlad, a zemlji su potrebni mladi ljudi. Izgleda kao da mu je stalo do zemlje i mislim da će vrijedno raditi“, kazala je penzionerka Lija Manusaki (65), bivša nastavnica.

Međutim, čak i neki Ciprasovi najbliži saradnici su zabrinuti što su Grcima data obećanja koja se ne mogu ispuniti.

Alekos Alavanos, stari ljevičar koji je izabrao Ciprasa kao svog nasljednika na čelu Sirize, kaže:

"Ljevica mora odgovorno da upozori narod. Ne samo da im kaže da odustajanje od mjera štednje znači i napuštanje eura, nego i da će to biti prilično bolno, ali da ima perspektivu", napisao je u svom autorskom članku na sajtu tometopo.gr.

Lljevičarska platforma

Platforma Sirize još uvijek liči na manifest neke grupacije koja ima malo šanse da dođe na vlast, što je do prije nedjelju dana i bio slučaj. Cipras bi se povukao iz NATO-a i zatvorio njihove baze, zaustavio bi otplatu nacionalnog duga, poništio privatizacije, zaplijenio banke, ukinuo poreze na prodaju i bogatima uveo porez od 75 odsto.

Prije svega bi raskinuo ugovor o uslovima dobijanja 130 milijardi eura pomoći koji podrazumijeva radikalno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru. Lideri EU jasno kažu da bi to značilo kraj finansiranja, siguran bankrot i izbacivanje Grčke iz zone eura.

Zvaničnici Sirize odbacuju prijetnje, tvrdeći da EU ne može da izbaci Grčku zbog štete koju bi takav potez nanio ostatku eurozone.

Galerija

Bonus video: