I rumunski ministar prosvete "prepisivao"

Novi rumunski ministar prosvjete Joan Mang prepisao veći dio svojih akademskih radova na temu informacionih tehnologija - uključujući čak i greške koje su se potkrale u originalnim tekstovima
0 komentar(a)
Rumunski ministar prosvjete,Joan Mang, Foto: Beta
Rumunski ministar prosvjete,Joan Mang, Foto: Beta
Ažurirano: 11.05.2012. 17:00h

Novi rumunski ministar prosvjete Joan Mang optužen je za plagijat, zbog čega je premijer Viktor Ponta pozvao na otvaranje istrage o tvrdnjama da je on prepisao veliki dio svojih istraživačkih radova.

Joan Manga (53), profesora na Informatičkom fakultetu Univerziteta Oradea u sjeverozapadnoj Rumuniji, istrživači iz Japana, Izraela i Tajvana optužili su ove nedjelje da je prepisao veći dio svojih akademskih radova na temu informacionih tehnologija - uključujući čak i greške koje su se potkrale u originalnim tekstovima.

Manje od četiri dana pošto je njegova vlada lijevog centra položila zakletvu, premijer Viktor Ponta primoran je da pozove Rumunsku akademiju, najvišu naučnu instituciju u zemlji, da naloži grupi stručnjaka da u najkraćem roku izanaliziraju optužbe za koje se Mang tereti, prenio je AFP.

Mang nije prvi koji je "prepisivao"

"Ukoliko se dokaže da su te optužbe osnovane, ministar će napustiti funkciju", izjavio je juče premijer, koji je prošle nedjelje morao da odustane od svoje prve kandidatkinje za funkciju ministra prosvjete zbog toga što je i ona optužena za plagijat.

Mang je odbacio optužbe za koje ga terete, rekavši da su one politički motivisane, navodi agencija Frans pres.

"Ne možemo da govorimo o plagijatu, ali možemo da govorimo o nekima koji se boje da ne izgube kontrolu nad ovim ministarstvom", rekao je on, misleći na Liberalno-demokratsku partiju (PDL), koja je prošle nedjelje prešla u opoziciju i koja je danas pozvala Manga da podnese ostavku.

Najnoviji skandal vezan za plagijat, ovoga puta u Rumuniji, jedan je u nizu takvih slučajeva od početka godine, a njemački ministar odbrane Teodor Gutenberg i mađarski predsjednik Pal Šmit već su podnijeli ostavke u proteklih par mjeseci zbog sličnih optužbi, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: